Справка за окончателен размер на осигурителния доход 2011г.

13.01.2012, 16:09 13315 4

13.01.2012, 16:09
Публикации: 35 / 0
Здравейте,
Следва ли дохода на ЗП формиран по реда на чл.29 т.1 от ЗДДФЛ да подава справка за окончателния размер на осигурителния доход за 2011г.?

Така като чета, ако е `произведена и преработена продукция` следва да се подаде и такава справка, но не съм сигурен дали ако продукцията е непреработена следва да се прави изравняване и да се подава справката за окончателния размер на осигурителния доход за 2011г.

Да допълня само, че е ЗП самоосигуряващ се през годината. На друго основание не се е осигуравало.
#1 | 13.01.2012, 21:45
Публикации: 296 / 52
КСО чл.6 ал. 9
(9) (*) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) Регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност. Осигурителните вноски за тези лица могат да се изплащат от фондове за подпомагане на земеделските производители по ред, определен от Министерският съвет.

и още нещо от Становището на НАП във връзка с определяне на годишния осигурителен доход на ЗП
http://www.nap.bg/news?id=1497
IV. Определяне на годишния осигурителен доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите за 2011 г. във връзка с получени държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет

Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност (чл. 6, ал. 2 от КСО), а при формиране на годишния осигурителен доход за лицата, които определят окончателен размер на осигурителния доход, се взима предвид облагаемия доход от упражняване на съответната трудова дейност (чл. 6, ал. 8 от КСО).
Получените от регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет не са доходи от доходи от трудова дейност. Въпросните средства са подпомагане във връзка с изпълнение на определени национални мерки или реализиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, а не възнаграждения за положен труд.
С оглед на гореизложеното, при определяне на годишния осигурителен доход по чл. 6, ал. 8 от КСО, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, не включват в облагаемия си доход получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет.

В тази връзка при попълване на Таблица 1 и Таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход за 2011 г., регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, трябва да имат предвид следното:

   ако облагаемия доход се формира по реда на чл. 26 от ЗДДФЛ - сумата, която се пренася на ред 13, колона 5.1 от Таблица 1 и Таблица 2 не включва получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет;

   ако облагаемия доход се формира по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ - получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет не се взимат предвид при определяне на сумата, която се пренася на ред 13, колона 5.3 от Таблица 1 и Таблица 2.
#2 | 13.03.2012, 18:48
Публикации: 12 / 0
Лице е получило възнаграждение/300лв/ от застрахователно дружество . Издали са СИС , удържали са и внесли данъка.
Същото лице е самоосигуряващо в ЕООД/420*12/ . Има и доходи от наем/1200/ . Подава декларация с приложение 4 и приложение 3 табл.7.
Следва ли да се попълва справката за окончателния размер на осиг.доход?
#3 | 13.03.2012, 20:51
Публикации: 6403 / 1129
Щом от застрахователното дружество са издали СИС и служебна бележка по чл.45, ал.4, в която е отразена сумата на удържаните осигуровки и данък, прилага само служебната бележка и не попълва справката за окончателния размер на осигурителния доход.
#4 | 14.03.2012, 07:58
Публикации: 3145 / 253
Лице е получило възнаграждение/300лв/ от застрахователно дружество . Издали са СИС , удържали са и внесли данъка.
Същото лице е самоосигуряващо в ЕООД/420*12/ . Има и доходи от наем/1200/ . Подава декларация с приложение 4 и приложение 3 табл.7.
Следва ли да се попълва справката за окончателния размер на осиг.доход?
А какво е извършил за това застрахователно дружество? Ако е бил в качеството на застрахователен агент,осигуровките  му са като на самоосигуряващо лице и не е трябвало нищо да му удържат от там, а сега да ги изравнява. Ще си има проблеми с това.

П.П. Моля Ви, втори път си пускайте отделна тема, защото в тази, която сте пуснали вашето запитване няма нищо общо с основното запитване.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група