Търговия с преработени на ишлеме стоки

16.05.2017, 09:53 3406 1

16.05.2017, 09:53
Публикации: 8 / 0
Българско дружество, регистрирано по ДДС купува стоки от България. Изпраща ги в Гърция за преработка. Гръцката фирма не придобива собственост върху стоките и издава фактура на българската фирма за извършената услуга по работа върху движима вещ.
1.   Българската фирма изпраща новите преработени стоки на регистрирана фирма в Германия. Стоките тръгват директно от Гърция за Германия, като за целта българската фирма разполага с ЧМР, заверено от изпращача / гръцката преработваща фирма/, германската фирма получател и транспортната фирма.
Въпрос:  За българската фирма това ВОД ли е по смисъла на чл.7 ал.1 от ЗДДС? Трябва ли стоките трябва задължително да се върнат в България съгласно чл.7 ал.5  т.10б и от България да се изпратят в Германия?

2.   Българската фирма изпраща новите преработени стоки на фирма извън ЕС, която фирма няма регистрация за целите по ДДС в в държава-членка на ЕС.
Въпрос: Може ли преработените стоки да се изпратят директно от Гърция в страна извън ЕС? Трябва ли в този случай българската фирма да начисли 20% ДДС, като издаде фактура по чл.113 от ЗДДС, ако разполага с ЧМР и МД, доказващи получаването на стоките от клиента от страна извън ЕС?
#1 | 16.05.2017, 18:20
Публикации: 11974 / 2191
По първи въпрос :

ЗДДС. Относно ишлеме, извършвано в страна от ЕС и директна доставка на готовата продукция в друга страна от ЕС


Скрит текст :

По втория въпрос, ако приемем, че фирмата ще има / или има / ДДС номер в Гърция вече можете да си отговорите, че ще става дума за износ в трета страна.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група