Здравейте !
До момента не съм се сблъсквала с подобен казус и затова реших да се допитам до вас след като няколко дена търся нещо подобно но не можах да намеря. Казуса е следния:
През м. 10 ЕООД подписва предварителен договор за покупко-продажба на изплащане по реда на чл. 335 от ТЗ. на товарен автомобил с друга фирма.
Издадена е фактура на ЕООД на стойност данъчна основа-31000лв. / ДДС 20% -6200лв/сума за плащане 37200лв.
Внася управителя с платежно нареждане за кредитен превод - 6200лв.(това е ДДС) и на платежното е написано частично плащане по ф/ ра......
В предварителния договора е посочен погасителен план - данъчната основа 31000лв разделена на 24месеца. За такъв период е предварителния договор. В договора също е опоменато че след като се внесе и последната вноска с ноториално заверен договор тов. автомобил се прехвърля на ЕООД
Въпросите са много и затова ще съм благодарна на всеки които е имал подобен казус да ми помогни да си изясна нещата
1. Този ДМА не е на ЕООД тои ще стане след като се изплати. Или е на ЕООД след като има издадена фактура? Това е ДМА на изплащане?
2.Фактурата се осчетоводява се:
205 - 31 000; 4531- 6 200 /402- 37 200 Или греша?
3.Това ДДС което е внесено по банка как да го осчетоводя?
402 /503 - 6200лв?
4. всяка вноска се осчетоводява :
402 / 503 1 292лв.
5. Този ДМА амортизация начислява ли се?
Ако някъде греша моля поправете ме.