Внос от Сащ

08.11.2017, 17:07 2793 2

08.11.2017, 17:07
Публикации: 2 / 0
Здравейте, купувам стоки от САЩ за клиенти, от мое име и за моя сметка. Фирмата от която пазарувам в САЩ използва транзитна европейска фирма която ми доставя до тук стоките и обмитява в ЕС - в друга страна различна от България. Аз превеждам парите за стоките на европейската фирма включително и ддс и мито. Стоките тръгват от САЩ, преминават митница в Европа където се плаща ДДС-то и идват при мен. Как трябва да се осчетоводят покупките ми при положение, че имам само поръчките и банковите плащания и портокол за стока без цени в кашоните.Фактурите в долари остават там на митница. Трябва ли да се регистрирам по ДДС ако оборота ми на продажби е под 50000, т.е. Има ли значение сумата на вноса за ДДС-то? Трябва ли да си начисля отново ДДС на клиентите?
Не съм счетоводител и се извинявам за въпросите. Посетих няколко счетоводителя, но няма решение на казуса!
#1 | 08.11.2017, 17:28
Публикации: 64 / 7
Задължително трябва да имате фактури за закупените стоки. За вас е оригинал на фактурата, където да са посочени данните на фирмата с регистрацията й в ЕС и разбира се цените и сумата, която трябва да е същата, която заплащате. Обезателно трябва да се обърнете към счетоводител за подробностите след това. Няма да можете сама да си водите счетоводството, съдейки от това което пишете.
#2 | 09.11.2017, 19:18
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора! Обърнах се към счетоводител и чакам някакво решение. Проблемът е, че няма фактури, купувам като краен клиент, не предоставят фактури. Ако човек купува стока втора употреба или неща от различни хора и после ги продава например няма как да има фактури какво се прави в тези случаи? Аз поръчвам за доста хора , но на мое име. Идват ми нещата и ги давам на хората. Мога ли като физическо лице да плЩМ данък и когато няма фактура какво се прави? Има плащания по банка.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група