Обявяване в несъстоятелност

11.11.2017, 08:55 7498 3

11.11.2017, 08:55
Публикации: 3 / 0
Здравейте,
Искам да попитам ако ЕООД се обяви в несъстоятелност какво се случва с кредитите, които има и също със задълженията към НАП?
Благодаря
#1 | 15.11.2017, 10:21
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
ЕООД не може само да се обяви в несъстоятелност.
Процедурата е следната:
ЕООД подава искане пред съда за обявяване в несъстоятелност. Фиксира се дата на неплатежоспособността, открива се процедура по обявяване в несъстоятелност.
Съдът назначава временен синдик, който изисква от дружеството списък с докуметни. Обикновено се представят в 14 дневен срок. Включват списък на кредиторите по счетоводни данни, извършени плащания за последните 6 месеца преди датата на неплатежоспособността (12 месеца назад за свързани лица), други документи.
В срок от един месец от откриване на процедурата е първото събрание на кредиторите и то е в съдебно заседание. Тогава се назначава постоянен сидик и се определя неговото възнаграждение. Кредиторите имат право да предлагат синдик. Те се представят пред съда с документи, които ги легитимират като кредитори. Съдът може да ги признае като такива или да ги отхвърли. На това събрание тежестта на гласовете при вземането на решения се определя пропорционално на тежестта на всеки кредитор в общата маса на задълженията каквато е по данни от търговските книги.
Следва допълнителен срок от два месеца за доказване на всички вземания, които имат да предявят кредитори, независимо дали са отразени или не в счетоводството на длъжника. В това верме могат да оспорват задължентието на други кредитори. Същото право има и длъжника. На следващото съдебно заседание се утвърждава окончателния списък на кредиторите и се взема решение дали има възможност да се премине към изпълнение на оздравителен план или ще се обяви несъстоятелност.
От момента на обявяване на несъстоятелност, синдика започва да продава имуществото и вземанията на кредиторите се удовлетворяват по ред, определен в ТЗ и пропорционално на дела на кредитора в общата маса на вземанията. След продажба на цялото ликвидно имущество, дружеството се ликвидира и кредиторите нямат повече правна възможност да претендират вземания от длъжника, независимо в каква степен са удовлетворени те. Ако след пълното удовлетворяване на кредиторите, остане сума от осребряване на имуществото, тя се разпределя на собствениците на дружеството, пропорционално на дяловото им участие.
Това, което нахвърлях е твърде общо. Може да прочетете Част четвърта от ТЗ, от чл. 607 до чл. 760.
Счетоводно фирмата работи като действащо предприятие до момента на обявяването в несъстоятелност. Тогава на сцената се появяват Стандарт 13 и Глава двадесет и първа от ЗКПО. Ако Вие сте счетоводителят, ще помагам  :smile1:
#2 | 15.11.2017, 13:45
Публикации: 144 / 13
Какво се случва с възнаграждението на синдика, ако във фирмата няма нищо за осребряване?
#3 | 15.11.2017, 14:31
Публикации: 93 / 20
Когато имуществото на длъжника не е достатъчно за покриване на началните разноски, заинтересованите кредитори имат възможност да авансират сума, определена от съда и в посочен от него срок. Ако никой не иска да да внесе такава сума - постановява се решение по чл. 632 от ТЗ.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група