Адвокатско дружество - осигуряване

16.11.2017, 17:06 7267 8

16.11.2017, 17:06
Публикации: 6 / 0
Здравейте, предстои ми да обслужвам адвокатско дружество, във връзка , с което , възникна въпросът , съдружниците в него ( свободна професия - адвокат ) , могат ли да се осигуряват през ЕИК на дружеството?
Благодаря!
#1 | 16.11.2017, 17:12
Публикации: 11932 / 2174
А защо да не могат ? При определени обстоятелства даже си е задължително.  :smile1:
#2 | 16.11.2017, 17:19
Публикации: 6 / 0
Защото задължението за внасянето на осигуровки при свободните професии е винаги на физическото лице. Дружеството , в случая не е задължено лице, тъй като липсват отношения приравнени на трудови.
#3 | 16.11.2017, 17:23
Публикации: 11932 / 2174
Защото задължението за внасянето на осигуровки при свободните професии е винаги на физическото лице. Дружеството , в случая не е задължено лице, тъй като липсват отношения приравнени на трудови.

Задължението за внасяне на осигуровки на самоосигуряващото се лице е винаги на самото физическо лице / не само на свободната професия / .
Дори и да има полагане на личен труд от СОЛ дружеството пак може да не се явява при определени условия задължено лице.  :smile1:
#4 | 16.11.2017, 17:33
Публикации: 6 / 0
Значи, да подам ОКД-5 , че адвокатите ще се осигуряват през Булстат на дружеството ли?
#5 | 16.11.2017, 17:40
Публикации: 11932 / 2174
Значи, да подам ОКД-5 , че адвокатите ще се осигуряват през Булстат на дружеството ли?

Ако съдружниците упражняват дейност в дружеството така или иначе ще подадете ОКД5 , за да определите началната дата на това обстоятелство. В ОКД5 ще впишете и ЕИК на същото това дружество.
#6 | 15.02.2018, 20:38
Публикации: 6 / 0
Здравейте,

и аз се включвам в продължение на темата - адвокати, които се осигуряват като свободни професии стават съдружници в адвокатско дружество, от което ще получават възнаграждение за положен личен труд. Днес след посещение на консултациите на НАП в четвъртък НАП ми казват, че адвокатите не може да се осигуряват през булстата на адвокатското дружество, следователно според ЗДДФЛ не могат и да приспадат осигуровките при определяне на данъка за личния труд. Резултата от това е, че в декларацията им по чл. 50 в края на годината те ще имат надвнесен данък и искане за възстановяването му. Мислите ли, че това е правилно?
От практиката на други адвокатски дружества разбирам, че са спрели осигуряването през булстата на физическите лица и са подали ново ОКД 5, че ще се осигуряват през булстата на фирмата.
Ако се остане на варианта дружеството да внася данък без да приспада осигуровки то трябва да подава и Декларация 6 за този данък, но как да посочи данъка в Декларация 1, като в нея няма да има осигуровки и с код 12 или с код 90 да бъде тя?

Ще бъда благодарна ако споделите как процедирате вие.



#7 | 16.02.2018, 12:56
Публикации: 254 / 17
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ, НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
№24-30-2 от 01.02.2007 г.




ОТНОСНО: Данъчното облагане и задължително обществено осигуряване на адвокатите и адвокатските съдружия, регистрирани по реда на чл. 58 от Закона за адвокатурата

I. Относно определяне на режима за облагане по ЗДДС (обн., ДВ, бр.63/ 2006 г., изм., ДВ, бр. 108/2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) на дейността на адвокатите:

С приемането на новия ЗДДС и влизането му в сила от 1 януари 2007 г. беше извършена промяна в режима на данъчното облагане на правните услуги, които от освободени по силата на чл. 33, ал. 1 във връзка с чл. 42, т. 7 от ЗДДС (отм.) при действието на новия закон се третират като облагаеми услуги.

Съгласно чл. 3, ал. 2 от ЗДДС независима икономическа дейност е упражняването на свободна професия. По силата на з 1, т. 29 от ПЗР на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) адвокатите попадат в кръга от лицата, упражняващи свободна професия. С оглед на това предоставяните от тях услуги, в това число както адвокатските услуги от вида на посочените в чл. 24 от ЗА и по Закона за правната помощ, така и всеки друг вид, извън посочените като освободени по смисъла на чл. 38 - чл. 50 от ЗДДС, в случаите, когато са с място на изпълнение на територията на страната, ще се третират като облагаеми доставки.

Предвидените в разпоредбата на чл. 3, ал. 3, т. 2 от ЗДДС дейности, попадащи извън обхвата на независимата икономическа дейност, се отнасят единствено до дейността по управление и контрол на юридически лица, осъществявана от физически лица, които не са търговци.

Дейността на адвокатите, участници в съдружието, както и адвокатите, наети по договорите по чл. 76 и чл. 77 от ЗА, представлява независима икономическа дейност по смисъла на чл. 3, ал. 2 от ЗДДС, доколкото, от една страна се извършва от лица, упражняващи свободна професия, а, от друга - представлява дейност, осъществявана редовно срещу възнаграждение, поради което за тази дейност адвокатите се явяват данъчно задължено лице по ЗДДС. Когато в резултат от своята дейност адвокатът или адвокатското съдружие реализират облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец, за всеки от тях поотделно ще възникне задължението за регистрация по реда на чл. 96 от ЗДДС.

Във връзка с промяната на режима на облагане на адвокатските услуги следва да имате предвид и разпоредбата на з 7, ал. 1 от ПЗР на ЗДДС, съгласно която, когато е получено авансово плащане във връзка с освободена доставка по смисъла на отменения ЗДДС, която е облагаема доставка по смисъла на чл. 12, ал. 1 (без облагаемите със ставка нула) от този закон и данъчното събитие за която настъпва след влизането в сила на този закон, регистрираното лице - доставчик, документира доставката чрез издаване на фактура, в която посочва цялата данъчна основа за доставката. За доставката се прилага данъчният режим към датата на възникване на данъчното събитие на доставката по този закон.

С оглед на горецитираната разпоредба, когато са извършени авансови плащания по доставки на правни услуги, данъчното събитие, за които е настъпило след 1 януари 2007 г., в случай че доставчикът е регистрирано по ЗДДС лице, ще следва да издаде фактура, в която да посочи цялата данъчна основа на доставката. Получаването на възнаграждение по доставката на правната услуга ще се включи в облагаемия оборот, необходим за задължителната регистрация по реда на чл. 96 от ЗДДС.

По тези съображения за извършената услуга от адвокати, участници в адвокатско съдружие, както и наетите по договор за постоянна работа по реда на чл. 77 от ЗА, в случай че са регистрирани за целите на ЗДДС, следва по силата на чл. 82, ал. 1 от ЗДДС да се начислява данък върху добавената стойност в размер на 20 на сто от адвокатите, които в конкретния пример имат качеството на "доставчик по облагаеми услуги".

Същият режим е приложим и относно получените суми от съдружниците в адвокатското дружество, изплатени от дружеството за услуги, извършени с личен труд.

II. Задължително обществено осигуряване на адвокати в адвокатско съдружие, регистрирано по Закона за адвокатурата:

Съгласно чл. 52 от Закона за адвокатурата адвокати и адвокатски дружества могат да обединяват дейността си чрез договор за съдружие. Към отношенията между тях се прилагат правилата за дружеството по чл. 357 - 364 от Закона за задълженията и договорите. С договора за съдружие могат да се сдружават адвокати и адвокатски дружества, вписани в регистрите на различни адвокатски колегии. Той се сключва в писмена форма и се регистрира в адвокатския съвет. Адвокатското съдружие е неперсонифицирано дружество.

До 31.12.2006 г. съдружниците (адвокатите) в адвокатското съдружие се осигуряват като упражняващи свободна професия по реда на чл. 4, ал. 3, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Съгласно чл. 1, ал. 4 от Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина за лица, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация, се считат и тези, които упражняват дейност на основание на предварителна регистрация, определена с нормативен акт - в случая Закона за адвокатурата.

Адвокатите превеждат осигурителните си вноски по един от следните начини:

- по ЕИК по БУЛСТАТ, по който са регистрирани в Агенцията по вписванията като упражняващи свободна професия (чл. 3, ал. 1, т. 9 от Закона за регистър БУЛСТАТ);

- чрез осигурителна каса - като нейни членове (по чл. 8 от КСО).

Окончателният размер на месечния осигурителния доход се определя за периода, за който е упражнявана трудова дейност през предходната година, въз основа на доходите, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по чл. 41 от ЗОДФЛ и не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и не по-голям от максималния месечен осигурителен доход, определени със Закона за бюджета на Държавно обществено осигуряване на съответната година.

С попълването на таблици щ 1 и щ 2 при подаване на Справката за окончателния размер на осигурителния доход за съответната година се формира общ годишен размер на осигурителния доход в съответствие с получените през годината доходи, подлежащи на деклариране в данъчната декларация по чл. 41 от ЗОДФЛ. В тази връзка доходите от упражняване на свободна професия, както и доходите от извършване на услуги с личен труд се посочват в Приложение 3 от формуляра на годишната данъчна декларация за съответната година, като лицата ползват 35 на сто нормативно признати разходи.

Адвокатското съдружие няма задължение да внася осигурителните вноски на своите членове.

Във вашия случай няма правно основание за превеждане на осигурителните вноски на съдружниците в неперсонифицираното дружество чрез БУЛСТАТА му за 2005 г. и 2006 г., тъй като те не са включени в кръга на осигурените лица по чл. 4, ал. 3, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване.

С промяната на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО след 01.01.2007 г. физическите лица, членове на неперсонифицираните дружества, могат да се осигуряват като съдружници, упражняващи трудова дейност в адвокатското съдружие. Адвокатите се осигуряват за една от дейностите по избор - като упражняващи свободна професия или като членове на неперсонифицираното дружество. В случай че адвокатите се осигуряват като съдружници, превеждат авансовите си осигурителни вноски чрез адвокатското съдружие с неговия ЕИК по БУЛСТАТ, а окончателната осигурителна вноска върху годишния осигурителен доход по чл. 6, ал. 8 от КСО се превежда по ЕГН на всеки съдружник.


#8 | 16.02.2018, 15:53
Публикации: 6 / 0
Много благодаря Gergana Stoilowa.

след всичко което изчетох стигам до извода, че неперсонифицирано дружество е само адвокатското съдружие, но не и адвокатското дружество.
Поради тази причина си мисля, че адвокатското дружество попада в 4, ал. 3, т. 1 от КСО, а не в 4, ал. 3, т. 2 от КСО, съответно не може да се осигурява през булстата на дружеството.

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група