Касова книга

10.01.2018, 10:13 4411 4

10.01.2018, 10:13
Публикации: 22 / 0
О ПЛЮС ЕООД
Колеги моля за мнение по въпроса:
Фирма с търговска дейност издава фактури в брой и с наложен платеж.Касовият апарат се намира в склада на фирмата от където се издават фактурите и съответните касови бележки.Въпросните стоки се доставят до клиентите както с фирмени куриери,така и с външни такива.В края на деня касовите бележки за сумите в брой се извеждат от касовия апарат и на отделен ред излизат наложените платежи,които съответно постъпват след отчет по фирмената банкова сметка.Салдото по касовата книга е е 0.Куриерите се отчитат в главната каса с приходни ордери,като това може да бъде и на следващия работен ден,зависи кога са успяли да разнесат стоката.Питането ми е по два въпроса:
1.Какво се случва с попълването на касовата книга, при положение че даден клиент не си вземе стоката и съответно се налага да се анулира касовия бон след няколко дни,а същият касов бон вече е изведен служебно когато е издаден?Няма как в касовата книга салдото да е отрицателно!
2.Когато имаме рекламация по продажбата,съответно издадено кредитно известие и сторно касова бележка.Съответно парите излизат от главната каса,тъй като салдото на касовия апарат е 0.Правилно ли е да се направи служебно въвеждане на сумата в касовия апарат и съответно служебно извеждане на сумата по сторно касовата бележка,за да може салдото на е 0?
#1 | 10.01.2018, 11:10
Публикации: 11947 / 2181
" Какво се случва с попълването на касовата книга, при положение че даден клиент не си вземе стоката и съответно се налага да се анулира касовия бон след няколко дни,а същият касов бон вече е изведен служебно когато е издаден? "

Бихте ли обяснили какво означава това ?
#2 | 10.01.2018, 11:21
Публикации: 22 / 0
О ПЛЮС ЕООД
" Какво се случва с попълването на касовата книга, при положение че даден клиент не си вземе стоката и съответно се налага да се анулира касовия бон след няколко дни,а същият касов бон вече е изведен служебно когато е издаден? "

Бихте ли обяснили какво означава това ?
Означава че всеки ден сумата на касовите бележки се извежда служебно от касовия апарат,защото те все още не са налични като пари -отчитат се обикновенно на следващия работен ден с приходни ордери в Главната каса на фирмата,Според мен най-правилно е в края на деня да се изведат сумата от касовите бележки за деня  минус сторно касовите бонове.Въпросните служители само маркират на този касов апарат,там физически пари не минават
#3 | 10.01.2018, 11:51
Публикации: 11947 / 2181
Всички фирми с този вид дейност / особено с онлайн търговия и плащане в брой по куриер / имат тези проблеми и въпроси. Не знам някой идеално да е разрешил проблема. Дори издаването на самата касова бележка с цел да бъде пратена със стоката и тогава получени парите / не по банков път, а в брой / не е много редно действие. Все пак издаването на касова бележка документира получаването на парите. Това с издаването на КБ и после извеждането на неплатените пари по тази бележка / което е просто някакъв абсурд / е голяма играчка според мене. Още повече, че тези сторно касови бележки често се отнасят за отказана стока , за която е издаден касов бон предходни дни.
При всяко положение извеждайте за деня сумите, намалени със сторно касовите бележки издадени в самия ден. Една идея по-достоверно ще е.
#4 | 10.01.2018, 13:30
Публикации: 1705 / 207
Правилно ли е да се направи служебно въвеждане на сумата в касовия апарат и съответно служебно извеждане на сумата по сторно касовата бележка,за да може салдото на е 0?
Аз друг вариант не виждам в случая.
Занапред , за да избегнете подобни неудобства може да се ориентирате към опцията Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод:wink1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група