Цитат на: Стоян Генсузов
Ако първит е по чл 111 и пише в него -допълнителен, втори ТД, а вторият по 67 първият на 4, вторият на 8 първият по време ли е основен?
Не може първият ТД да е по 111 и да пише допълнителен. Нали е първи - към кой ще е допълнителен? Май свързвате работното време с вида на договора, което е грешно. Може основният да е на 4 часа, а допълнителният на 8 часа, макар, че обикновено е обратното.
Аз съм прост и питам, имал съм основен по чл 67 и сключвам допълнителен по 111, след това прекратявам този по чл 67 и след 1 месец пак сключвам такъв по 67... Кой е първи и кой втори..?
При прекратяване на първия (основния) вторият (който е бил по 111) се прекратява и се сключва по 67 (68), тоест досегашният допълнителен става основен. Поне такава е практиката - досегашният допълнителен се прекратява и се сключва вече като основен. Ако се сключи трети ТД, то той става допълнителен, вече спрямо новия основен. Писането на основание "чл. 67" (или 68) и "чл. 111" е в зависимост кой по време е ТД. При скючването на третия ТД от горния пример той е сключен вече след наличието на съществуващ ТД (който първоначално беше допълнителен, а сега вече осовен).
...защо в чл 111 се говори за допълнителе ТД по КТ, ако е първи по време значи е основен ТД и за какво ни са чл 67,68, да бутаме всичко на 111 по 4-8 часа, все основен, нали е първи по време?
Не разбирам много въпроса и коментара, но 111 си е допълнителен "с други работодатели", от където следва, че вече има (поне) един работодател, първи по време, при който ТД е основен. Може да има само един основен ТД (първият по време), а всички останали след него (май до 11) са допълнителни по 111 (или 110).
Къде тук пише ,че договор по чл 111 е основен, понеже е първи по време?
Напротив, пише обратното. Пише, че по 111 е труд извън основното трудово правоотношение. Никой не е казал, че по 111 е основен.