Здравейте, понеже не получих отговор на последния си въпрос, пиша отново. Извинявам се, ако досаждам, но наистина не ми стана ясно, а ми е важно.
Значи, ако ми се наложи болничен по време на бременност и той няма прекъсване до 45 дни преди термина, майчинството ще се калкулира на база осигурителния ми доход преди излизането в болничен. Накратко, болничният не влияе негативно върху размера на майчинството
Ако обаче изляза примерно за 2м и после се върна преди 45те дни, за въпросните 2 месеца ще се взема друга осигурителна база. Може ли да ми кажете каква е тя? След първите 3 дни за сметка на работодателя, да не би да се взима минималния осигурителен праг за позицията, а не осигурителния праг, на който се осигурявам, когато съм активно на работа?
Накратко, разбирам, че консултантите във форума сте специалисти и боравите с терминология спрямо действащото законодателство, но моля ви отговорете ми простичко! Ако си прекъсна болничния и се върна на работа преди 45те дни до термин, ще получавам ли по-ниско майчинство отколкото ако не го прекъсна?
Ако изобщо е от значение за вас, лекарят ми предлага да си остана до края вкъщи, но искам да знам какъв ще е ефекта върху майчинството, ако съм по-добре и реша да се върна на работа, вместо да изкукуригвам в нас по цял ден. Много благодарности за разбирането и отговорите!