Здарвейте,
Не съм счетоводител, но ползвам интернет и възникна спор със счетоводителя ми. Моля за вашето съдействие в решаването на спора.
Аз разбрах,че основното възнаграждение + класове +други добавки, ако има такива, формират брутното възнаграждение и то трябва да не е по малко от МОП. Моя счетоводител ми обяснява, че имало минимални работни заплати по професии и върху тях се начисляват добавки като класове и така върху брутната заплата се изчисляват осигуровки. Неможах да намеря такова нещо като "Минимални работни заплати по професии"
Така например за продавач в магазин за кафе тя казва основна заплата минимум 360лв. + класове 20% = 432лв . Под тази цифра не може да бъде заплащането на въпросния трудещ се, както и осигуряването му.
Според мен може да е на 300лв основна заплата +20 % класове е 360 лв брутна заплата и върху нея се изчислява ДОО и всичко друго и не влиза в противоречие със закона.
Отделен е въпроса дали продавач в магазин за кафе трябва да има 360лв. МОП като виждам в съседство "Търговия на дребно с лекарства и други" - е 291 лв.
Благодаря за отговорите!