Здравейте,
Пиша във форума, защото след консултация със счетоводител ми казаха нещо страшно съмнително и имам нужда да се потвърди или отхвърли мнението, което получих.
Въпросът е следния - мъжът ми има ЕООД, в което е и управител. Няма служители, има един единствен клиент към който ежемесечно се пуска по една фактура. Чат пат има и странични единични възлагания от други клиенти, но много рядко.
Мъжът ми няма ДУК, осигурява се върху минималната заплата като СОЛ. В последно време приходите са много малки и стигат общо взето за данъците и осигуровките. Няма смисъл да продължаваме така, затова искаме да замразим фирмата за известно време и да не пускаме фактури. Т.е. пари няма да влизат във фирмата. Знам, че прекъсването на дейност се прави с ОКД 5.
Питането ми е през времето, в което фирмата е замразена, нужно е ли е да се плащат осигуровки и данъци? Моето разбиране е, че без приход, няма задължение за осигуровки и данъци. Просто се пуска декларацията за прекъсване на дейност и спираш да плащаш, каквото и да било. Остава задължението да си се подаде ГФО за 2018 следващата година, ГДД за фирмата и ГДД за мъжа ми. Примерно след година искаме да подновим дейността, пак пускаме ОКД 5 за възобновяване на дейност и си продължаваме все едно нищо не е било. Правилно ли разсъждавам? Защото счетоводителката ме убеждаваше, че има ли фирма, трябва да се плащат осигуровки и данъци, което е прекалено лудо дори и за нашата родна картинка.
Ако е от значение, мъжът ми работи по ТД в друга фирма, където го осигуряват отделно.
Благодаря предварително.
Поздрави