Прехвърляне собствеността на земя и сграда по финансов лизинг

23.08.2018, 16:58 1335 1

23.08.2018, 16:58
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
остава изплащане на последна вноска по финансов лизинг (ние сме лизингополучател) за придобиване на земя и складово помещение над нея. Земята и сградата, са заведени при нас като ДМА в началото на лизинга, съответно в  в сметки съответно 201 и 203, като сградата се амортизира, съгласно нормите по ЗКПО.
Предстои прехвърляне на собствеността. При прехвърлянето се взима предвид или данъчната оценка или съойността определена от лизингодателя.
Въпросът ми е: Стойностите в Нотариалния акт, на база на които се прехвърля собствеността, влияят ли върху първоначалните стойности на ДМА-тата или е просто разход за прехвърляне? Първоначалните стойности на земята и сградата остават ли непроменени?
#1 | 27.08.2018, 10:43
Публикации: 13 / 1
"ИЛАРИОНОВИ"ЕООД
Здравейте. Малка извадка от счетоводните стандарти: При определяне на амортизируемата сума се взема се взема предвид остатъчната стойност на активите. Полезният срок за годност се определя към датата на доставката, като се има предвид периода, през който предприятието ще черпи икономическа изгода. С разходите за значими подобрения, реконструкции и модернизации, които удължават срока на годност, увеличават капацитета и производителността на дълготрайния актив се увеличава балансовата му стойност, когато е сигурно, че предприятието ще има по-голяма икономическа изгода от първоначално предвидената.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група