Получени мостри от ЕС, предоставяни на клиенти

04.09.2018, 18:43 1567 0

04.09.2018, 18:43
Публикации: 6 / 0
Здравейте!
Имам следния казус:
Дружество, регистрирано по ЗДДС, закупува стоки от Гърция. За стоките получаваме инвойс по редовния ред. Заедно с инвойса, получаваме и  non commercial value invoice за мостри като там същите са с цена 0.10лв/бр. Стойността по този документ не е дължима към Гърция, т.е. не ги плащаме. Тези мостри се предоставят на клиенти на дружеството при определени условия, някои са рекламни подаръци, някои са при поръчка на други стоки и т.н. Имам следните въпроси:
1. Как да ги заприходя като операции и стойност. Миля 302/709 със стойността от документа от Гърция; притеснението ми е, че като не ги плащаме, не се ли считат за безвъзмездно получени и следователно операцията за заприходяване да трябва да се направи с пазарната стойност на същите
2. Когато ги изписвам, 601/302, ако съм ги заприходила по стойността от документа, то следва да ги изпиша по същата стойност и ефекта накрая е нула. И от тук ми се губи смисъла.
3. Някои от тези мостри нямат знак МОСТРА на самия артикул и при интерес от страна на клиенти на дружеството, мострата се продава за определена стойност, а не се подарява; това не съм сигурна дали е допустимо и как да процедирам; при всички случаи ще издам фактура, но дали е ок
4. Случва се, при продажба на стоки, при поръчка например на 10 бр., 1 бр. безплатен да се дава, това мисля в самата фактура, на реда на артикула да впиша цената му и на същия ред 100% търговска отстъпка. Това допустимо ли е.

Изчетох доста коментари, становища, статии, закони и т.н.
Разчитам на практически съвети и евентуално някой, който е минавал данъчни проверки на подобни казуси и информация как данъчните гледат на тази цялата ситуация или отговори на запитвания към НАП по казуса.

Благодаря предварително!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група