Здравейте. Трябва да издам УП-2 на лице, на което при прекратяване на договора му на 30.09.1991 г. са изплатени обезщетения по чл.220, чл.222(1) и чл.224. За чл.220 и 224 съм сигурна, че не се включват в осиг.доход. Обаче за чл,222(1) съм разколебана. Според сега действащата наредба, се включва. Намерих две отменени наредби – No14 (Обн.ДВ107/21.12.1993), която е приета след моя период и в нея пише, че целият чл.222 не се включва. В моя период е действала Наредба за елементите на трудовото възнаграждение, от което се изчисляват възнаграждението за времето на платен отпуск и вноските за ДОО, отменена с Наредба 14. Тя обаче е толкова стара, че последното й изменение е с ДВ 21/1976 г. и в нея не пише нищо за чл.222, все пак КТ е обнародван 1986 г.
Към септември 1991 г. ал.1 на чл.222 от КТ е изглеждала така:
Чл. 222. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение поради пълна или частична ликвидация на предприятието или съкращаване в щата, както и поради спиране на работата за повече от 30 дни, работникът има право на обезщетение от предприятието в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. Министерският съвет може да предвижда в определени случаи изплащане на обезщетение и за период, по-дълъг от 1 месец.
Ако някой знае къде още да прочета, да ми подскаже, моля.