Очаква се удължаване на сроковете по Наредба Н-18 за СУПТО и касовите апарати

07.02.2019, 14:40 28918 3

07.02.2019, 14:40
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Вчера в Централно управление на НАП се състоя заседание на Консултативния съвет към НАП. Основна и единствена тема бяха новите изисквания на Наредбата Н-18 във връзка с касовите апарати, софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) и електронните магазини.

От изминалото заседание стана ясно, че НАП ще обмисли предложение към финансовото министерство да бъдат удължени сроковете за привеждането в съответствие с изискванията на наредбата на касовите апарати и СУПТО от страна на търговците.


Прессъобщението от НАП за изминалото заседание

Национална агенция за приходите, работодателските и браншови организации, финансово-счетоводната общност и членовете на Консултативния съвет (КС) към НАП ще оценят съвместно мащаба на необходимите промени, произтичащи от Наредба Н-18. Предстои през идната седмица да бъдат идентифицирани производителите на софтуер за управление на продажбите, клиентите на този софтуер и спецификите на техния бизнес, както и необходимото време за смяна на фискалните устройства, адаптирането на компютърните системи и обучение на персонала, стана ясно на вчерашното разширено заседание на КС при изпълнителния директор на НАП.

По данни на приходната агенция към момента около 20 000 касови апарата и фискални принтера подават данни според новите изисквания. Наредба Н-18 задължава всички регистрирани по ДДС лица до 31 март да приведат в съответствие касовите си апарати и софтуерите за управление на продажбите с новите правила, целящи да намалят възможностите за укриване на обороти.

По данни на НАП, изнесени на заседанието, към края на 2018 г. регистрираните по ДДС са използвали 185 000 касови апарата и 40 000 фискални принтера. Поради липсата на законови изисквания досега, няма данни за броя на производителите и дистрибуторите на софтуер за управление на продажбите, нито за броя клиенти, които го ползват. Тази информация ще бъде събрана и анализирана в идните дни.

На  срещата представителите на бизнеса  заявиха подкрепата си към инициативите на НАП за намаляване на сивата икономика в страната и създаване на конкурентна среда, като изразиха опасения, че предвиденият срок може да се окаже недостатъчен за изпълнение се налага изясняване на спорни текстове в Наредба Н-18. 
#1 | 07.02.2019, 15:55
Публикации: 4368 / 719
Всичко, написано в прессъобщението е трябвало да бъде направено преди промяната на наредбата.
#2 | 07.02.2019, 16:11
Публикации: 44 / 2
И поне 6 месеца тестов период
#3 | 07.02.2019, 17:50
Публикации: 9 / 0
Сивата икономика досега никой не я е уцелвал,но работата на счетоводителите изобилно ще нарасне.Това е ползата от  усилената мисловна дейност на някои хора.Да им съберем волни пожертвувания и да ги пратим на Карибите ,за да ни оставят
 малко въздух и на нас.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група