Здравейте! Работя на трудов договор като счетоводител и съм регистрирана като ЗП. Като ЗП се самоосигурявам върху 400 лв. Тъй като имам доходи само от непреработена селскостопанската продукция/извън ТД/, не изравнявам осиг.доход на годишна база.
Днес ми предложиха да сключа ГД с една фирма с предмет "ежемесечно подаване на нулева ДДС декларация с КЕП" и плащане всеки месец по банков път. Сумата е символична.
Малко ми е объркано
Значи: 1. при плащане издавам документ с реквизити на фактура и декларация, че съм СОЛ. 2. Не подавам Д55 и не внасям данък, ако сумата по ГД - 25% е по-малка от осигуровките ми като СОЛ. 3. В таблиците за осигуровките в ГДД включвам дохода по ГД. Това ли са стъпките и достатъчно ли е?
Притеснявам се от следното: 1. След като съм СОЛ като ЗП, мога ли да извършвам дейност по ГД в друга сфера? 2. Като съм счетоводител и ГД е за същата дейност, това "дейност по занятие" ли е и може ли да се работи по ГД?
Знам, че най-добрия вариант е да регистрирам едно ЕООД и да си реша въпроса. На този етап това не ми върши работа по няколко причини: 1. КЕП е на мое име като ФЛ и нямам намерение да вадя нов, 2. По така описаната дейност нямам почти никакви разходи и 25% НПР при ГД са по-примамливи. 3. Сумата, която ще получа трудно покрива разликата в осигуровките върху 580 и 400 лв. 4. Въпреки че ГД ще е със срок 6 месеца, нещата не ми изглеждат много перспективни.
Работа "на черно" с плащане под масата в случая е невъзможна.
Приемам всякакви идеи, съвети и насоки.