НАП пусна приложението, което информира какви лични данни са изтекли

05.09.2019, 12:44 11948 3

05.09.2019, 12:44
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени, вследствие на хакерската атака през юли. Електронната услугата е качена в специално разработен сайт,  чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица. Справка можете да получите по следните начини :

•  По електронен път - достъпът до автоматичната електронна справка за клиенти се осъществява на адрес - https://check.nra.bg/. Справката е достъпна с ПИК, издаден от НАП, или с електронен подпис. Справка с електронен подпис може да бъде направена само за физическо лице, което е посочено като титуляр или автор в електронния подпис и в него се съдържа ЕГН.

•  В офис на НАП – справка може да бъде направена във всеки един офис на НАП. Услугата се предоставя след идентифициране с документ за самоличност. В случаите, в които желаете справка за друго лице, е необходимо да предоставите пълномощно.

•  По телефона – българските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на НАП, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с НАП от чужбина – +359 2 9859 6801. След свързване, наш експерт ще Ви зададе контролни въпроси с цел идентификация и предоставяне на нужната Ви информация.

Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт: https://check.nra.bg/. Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.
#1 | 05.09.2019, 14:08
Публикации: 11897 / 2168
Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

Сякаш по-правилно би било да се каже "неправомерно достъпените и незаконно разпространени незащитени лични данни" . Иначе добре, ще проверим и какво от това ? Жалка история...
#2 | 07.09.2019, 21:50
Публикации: 9261 / 1550
Не зная защо се вдигна такъв шум зарази тези "изтекли" лични данни? Нали по-голямата част от тях са налични със своцоден достъп на сайта на Търговския регистър (имена, ЕГНта, паспортни данни, адреси, имейли....)
#3 | 08.09.2019, 00:29
Публикации: 4354 / 714
Откакто стана тая работа, на мейла, от който комуникираме само с НАП и НОИ почна да идва регулярен спам. Служебен е, не е лични данни, но явно е бил в кюпа.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група