Деклариране доход технически услуги чуждестранно физическо лице автоматичен обмен

13.04.2020, 08:42 2014 2

13.04.2020, 08:42
Публикации: 1 / 0
Здравейте!
Изплащаме доход по граждански договор на чуждестранно лице гражданин на Австрия, който е пенсионер (австрийския НАП не издава форма А1, тъй като лицето вече не се осигурява). СИДДО с Австрия има. Договорът е за консултации по актюерски и други специализирани консултации като се посочва, че дейността ще се извършва в Австрия като възнаграждението е ежемесечно. Удържаме данък, който е окончателен. Предстои този месец първо деклариране на това възнаграждение.
Индентифицирали сме, че това е доход по чл.37, ал.1, т.7 от ЗДДФЛ - технически услуги и подлежи на тримесечното деклариране с декларация по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл.201, ал.1 от ЗКПО в част IV ред 4.
За деклариране през IV-то трим. при поименното попълване на Приложение №1 от същата декларация не виждам мястото на техническите услуги, за да мога да ги подам за целите на автоматичния обмен по чл.73а.
Доколкото изчетох чл.195 от ЗКПО се отнася за технически услуги от чуждестранни юридически лица и декларирането е с декларация по чл.143 от ДОПК и това отпада като опция при нас.

Въпросът ми е как ще се декларират годишно техническите услуги с физическо лице чужд гражданин за целите на автоматичен обмен като в текста на чл.73а от ЗДДФЛ не са включени?
Притеснявам се да подам тримесечна декларация, без да зная как да декларирам цялата година, така че на лицето да се издаде удостоверение за удржания данък (така както правим за членовете на надзорен съвет).

Благодаря Ви в аванс!
#1 | 13.04.2020, 15:25
Публикации: 13 / 0
Здравейте,

Използвам темата -имали промяна в сроковете за подаване на   декларация по чл.55 за 1-во тримесечие ?
#2 | 21.07.2020, 14:16
Публикации: 4 / 0
Здравейте! Българска фирма ЕООД има сключен договор с немска фирма за извършване на текущ ремонт на сграда. Има сключен граждански договор с чуждестранно лице /български гражданин с продължително пребиваване в Германия, установен трайно в Германия/ за извършване на услуги по изкърпване и полагане на боя на стените. Какви данъци и осигуровки ще заплатим за изплатения хонорар /договорен 5000 евро/?
Извинявам се ако въпросът ми не е за тази тема.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група