Освобождаване на служител

22.04.2020, 23:08 1705 5

22.04.2020, 23:08
Публикации: 5 / 0
Здравейте, имам следния казус: имаме смяна на фирмата /име, ЕИК/, с която работят нашите обекти.Сключени са нови договори с наште служители и с нови 6 месеца изпитателен срок.Дейността на фирмата, управителя и позициите са без промяна.Искаме да освободим един от служителите като се възползваме от изпитателния срок, но чета казуси по тази тема, че той може да оспорва това освобождаване, дори може да заведе трудово дело.От старата фирма изпитателния срок изтичаше през януари тази година, а новите договори са сключени ноември 2019г.От същия има собственоръчно попълнена и подписана молба за напускане от работа, но без дата.Всички наши служители подписват такива молби.Бихте ли ме посъветвали как да освободим служителя- в изпитателния срок или с подписаната молба?Счетоводителят обясни, че има смяна на предприятието и няма да има проблем.Но още една консултация не е в излишък.
Може би трябва да се консултираме с адвокат?
Благодаря предварително,
#1 | 23.04.2020, 09:04
Публикации: 55 / 12
Този форум, както аз го разбирам, е за счетоводни казуси и дискусии по промени в счетоводните регламенти. Вашият въпрос няма връзка с тези неща.

Вие се опитвате неправоменро да уволните някой човечец, като искате да избегнете всички негативни последици от това. Ако работникът не желае да бъде уволненен се споразумейте, изплатете 3-6 заплати и по живо по здраво. 

Това със собственоръчно написаните молби за напускане, при постъпване на работа, е масова практика по ресторанти и строителни фирми. Нали разбирате че всяка една експертиза ще потвърди, че собственоръчно написаната молба е писана преди Х месеца/години, а поставената дата и подпис на управителя са съвсем прясни?

Поздрави и успех
#2 | 23.04.2020, 09:45
Публикации: 4367 / 719
Тъй като чета въпроса оставам с впечатление за евентуални проблеми.
Изяснете, моля, какво означава "смяна на фирмата"?
#3 | 23.04.2020, 12:51
Публикации: 5 / 0
Смяна на фирмата имам предвид, че преди обекта е работил с една фирма, а сега с друга.Регистрирахме нова фирма и започнахме да работим с нея, само че управителя е същото лице като на предната, дейността на фирмата е същата, служителите също и длъжностите също.
#4 | 23.04.2020, 12:56
Публикации: 9299 / 1558
Смяна на фирмата имам предвид, че преди обекта е работил с една фирма, а сега с друга.Регистрирахме нова фирма и започнахме да работим с нея, само че управителя е същото лице като на предната, дейността на фирмата е същата, служителите също и длъжностите също.

Значи просто има друга фирма. Ново юридическо лице. Работникът постъпва за първи път в тази нова фирма. Съвсем законно е да има изпитателен срок.
#5 | 23.04.2020, 13:53
Публикации: 55 / 12
Ако смятате, че има възможност въпростният служител да заведе дело за неправомерно уволнение или друго, съветвам ви да се консултирате с адвокат за конкретния казус. Дори и счетоводно всичко да изглежда наред, съда гледа на такива дела доста комплексно и има възможност да си навлечете проблеми.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група