Услуги от ЕС от доставчик без ДДС регистрация

14.05.2020, 13:14 1935 1

14.05.2020, 13:14
Публикации: 27 / 0
Здравейте, моля за малко помощ, защото не зная правилно ли тълкувам ЗДДС:

Вече няколко пъти ми попадат фактури за услуги от нерегистрирани по ДДС доставчици от ЕС, в т.ч.  от физически лица. Получател е фирма, регистрирана по ДДС в БГ. Ето няколко примера:
Фактура за консултантски услуги от фирма от Великобритания, нерегистрирана по ДДС, без VAT номер. Самоначислявам ли ДДС с протокол или влиза фактурата в дневника без право на данъчен кредит?
Услугата е семинар, който се е провел във Великобритания? Другите данни за същите?
Консултантската услуга се предоставя от физическо лице адвокат?
С други думи неясно ми е, ако фирмата получател е регистрирана по ДДС в БГ и услугата не попада в изключенията, то мястото на изпълнение е в БГ, има ли тогава значение, дали доставчикът е регистриран или не е - все действам с протокол и самоначислявам ДДС? И обратния случай, ако мястото на изпълнение е в другата държава, то фактурата влиза без право на ДК, независимо, дали доставчика е регнат или не е, дали е фирма или свободба професия?
#1 | 14.05.2020, 15:43
Публикации: 11932 / 2174
С други думи неясно ми е, ако фирмата получател е регистрирана по ДДС в БГ и услугата не попада в изключенията, то мястото на изпълнение е в БГ, има ли тогава значение, дали доставчикът е регистриран или не е - все действам с протокол и самоначислявам ДДС?

Няма никакво значение - важното е дали доставчикът е данъчно задължено лице по смисъла на ЗДДС. Ако е такова правилно сте отбелязали, че издавате Протокол и си самоначислявате ДДС.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група