Доходи от консултантска дейност в чужбина

22.04.2012, 09:54 13373 8

22.04.2012, 09:54
Публикации: 5 / 0
Извършва се консултантска дейност в развиваща се страна като услугата се предоставя от физическо лице там, на място; Възложител е местна фирма; в договора се посочва сумата, която се заплаща не консултанта "след изплащане на всички данъци, такси и подобни суми, дължими в страната на предоставяне на услугите"; тази страна няма подписано СИДДО с РБългария.
Какъв е най-добрият (и изгоден) начин за деклариране на тези доходи, както и за плащане на съответните здравни, социали и т.п. вноски?
#1 | 23.04.2012, 12:44
Публикации: 825 / 178
Може и аз да не схващам, но трябва да се конкретизирате.
Местна фирма - тук или "там"...защото края на предното ви изречение е за "там".
Възложителят на това ф.л. както какъв играе?  Само посредник-комисионер по сделката ли е или получател на цялата сума по услугата в онази страна?
Кой ще е  платеца на дохода на ф.л. и къде ?
#2 | 25.04.2012, 17:50
Публикации: 5 / 0
Така, първо не бях в цивилизацията, та затова чак сега отговарям...
Нека да опиша ситуацията така:
(1) Работите (консултациите) се извършват в страна от третия свят;
(2) "Изпълнител" по смисъла на договора за услуги е физическо лице - гражданин на РБългария;
(3) "Възложител" по смисъла на договора за узлуги е фирма, учредена и оперираща по законите на тази страна от третия свят;
(4) "Възложителят" е консултантска фирма, която изпълнява дейност като "Инженер по смисъла на FIDIC", т.е. не се явява като някакъв си комисионер или посредник;
(5) Платец на възнаграждението е точно този "Възложител"; получател на възнаграждението е "Изпълнителя" (виж т.(2) по-горе);
(6) Съгласно договора за услуги между "Изпълнителя" (по смисъла на т.(2) по-горе) и "Възложителя" (по смисъла на т.(3) по-горе), "Възложителя" удържа и заплаща всички дължими данъци, осигуровки, такси и т.п. съгласно законодателството на страната, където се извършват работите (виж т.(1) по-горе).
Дано да не съм допуснал пак някоя двусмислица...
#3 | 25.04.2012, 20:03
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Привет, още малко уточнения да направим:

1. Коя е държавата, в която българското физическо лице полага труда, извършвайки консултациите?
2. Платено ли е вече някакво възнаграждение по този договор, за който пишете? И ако ДА, то удържан ли е някакъв данък при плащането на възнаграждението от Възложителя?
3. През 2011 има ли получено възнаграждение по този договор? Ако, ДА, то имайте предвид, че дохода трябва да се декларира и обложи в годишната данъчна декларация на физическото лице, чиито срок изтича след няколко дни.

За осигуряването на физическото лице:
Като самоосигуряващ се - тоест регистрира се в БУЛСТАТ, като упражняващ свободна професия и декларира започване на дейност в НОИ с образец ОКД5.

Може би има и други особености, които без да се види договора и платежните документи, няма как да се предположат и предвидят, като например задължение за авансови вноски на тримесечна база от физическото лице.
#4 | 26.04.2012, 07:39
Публикации: 5 / 0
Добро утро, Katya!
Ето по-долу отговор на поставените въпроси (по реда на задаването им):
(1) Държавата, в която българското физическо лице полага труда (извършвайки консултации) е Федерална Република Нигерия;
(2) Не, все още не е изплатено каквото и да е възнаграждение по този договор;
(3) Не, през 2011 година по този договор няма получаани възнаграждения;

В договора е записано: "US$ X'XXX (off-shore payment) per month exclusive of any tax deduction at source in Nigeria", което в превод гласи: "Х'000 щатски долара (плащане на база "offsahore", т.е. договорено работно време с фиксирана работназ аплата за даден период от време, в случая - месец, платимо при представяне на - както е в този слузай - фактура и timesheets/отчети за извършената работа по дни) на месец, след приспадане на дължимите данъци при източника в Нигерия".

Това е то, значи трябва да си вадя БУЛСТАТ, така ли?

#5 | 26.04.2012, 10:20
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Добро утро и на Вас invest@16.

Поздравления, че питате за данъчното си облагане преди да са Ви изплатили дохода.

Предлагам да не бързате с регистрацията в БУЛСТАТ, докато не изследваме всички възможности. Това е един от вариантите, който може да е удачен за Вас, ако желаете да се самоосигурявате в България, но нека уточним осигурителния Ви статус до момента, за да сме по-прецизни.

1. Осигурявате ли се на друго основания в България? Ако ДА, то какво е то? (трудов договор, договор за управление, друг граждански договор или например имате Ваша фирма, в която се самоосигурявате)

2. Ако се осигурявате на друго основание, то какъв е осигурителния Ви доход на месец? Например,  ако сте осигурен за доход от 2000 лева на месец на друго основание, то това е максимумът на който се внасят осигуровки и няма нужда да мислим за осигуряването Ви въобще.

3. Приблизително колко дни в годината ще сте извън България? Възможно ли е тези дни да са над 183 дни? Тук целта е на определим дали, работейки в чужбина има вариант съгласно ЗДДФЛ да се окаже, че Вие няма да сте местно лице на България? (има и други условия за това, но като начало нека видим дните извън страната)

Ако желаете изпратете ми договора, напълно неангажиращо да го прегледаме в офиса, защото случаят не е от обичайните и без документи, може да се пропусне някоя важна подробност. Може да скриете личните си данни и дохода в него.
#6 | 26.04.2012, 16:28
Публикации: 5 / 0
Благодаря за времето, което отделяш по този казус. По понятни причини, договорът не е възможно да се предоставя на трети лица. Все пак отговорите на поставените въпроси ще даде още повече яснота по слузая:
(1) Имам собствена фирма (ООД), която в момента е "замразена". Един от вариантите, които имам предвид е да я размразя и приходите от дейността да си минават през нея - така процедирах по време на престоя ми в Латвия. Засега обаче това е само теоретична възможност, понеже работодателят в Нигерия не е много наясно какво се прави в този случай - от една страна той ползва "квота" за чуджестранни специалисти (т.е. физически лица, а не фирми), от друга страна аз пък не съм наясно на колко възлиза Нигерийския данък при източника. Иначе аз съм склонен - ако имам тази възможност - да "размразя" фирмата и да си действам по стандартния и вече познат начин.
Така че, отговорът на този въпрос е: НЕ, не се осигурявам нито по тръдов договор, нито по граждански договор.
(2) Отговорът на точи пърпос следва логически от отговора на предходния.
(3) Със сигурност ще бъда извън България повече от 183 дена. Това ме навежда на мисълта, че в този случай не бива да се кахъря за декларирането на доходите си в Родината, а да мисля за това какво правяв в Нигерия, така ли е?
Договорът предвижда срок на съвместна работа от три (3) години с опция за удължаване по взаимно съгласие.  Предвижда по 40 календарни дена отпуска, шестдневна работна седмица, настаняване, командировъчни и т.п.
Доколкото разбирам, вариантът с БУЛСТАТ и самоосигуряване е приложим, ако пребивавам извън България по-малко от 183 дена за една календарна година. В противен случай подлежа на данъно облагане в Нигерия, така ли е? Разбира се това е в сила, ако не успея да се разбера с работодателя разплащането да минава през фирмата ми.
Ами това е - засега.
 ;D Други въпроси?  ;D
#7 | 26.04.2012, 19:00
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Договорът предвижда срок на съвместна работа от три (3) години с опция за удължаване по взаимно съгласие.  Предвижда по 40 календарни дена отпуска, шестдневна работна седмица, настаняване, командировъчни и т.п.

От тази нова информация предполагам, че става въпрос за трудови правоотношения с нигерийската фирма, а не извънтрудов консултантски договор. В такъв случай ще отпадне изискването за социално осигуряване в България, но изискването за здравно осигуряване остава в случай, че нямате гражданство и на друга държава.

И за да не задавам повече въпроси и без да преглеждам конфиденциалния договор ще оставя на Вас да прецените дали сте местно лице на България и  последващото облагане, като ще Ви напиша общите постановки на закона. Ето го определението за местно лице от ЗДДФЛ:

Чл. 4. (1) Местно физическо лице, без оглед на гражданството, е лице:

1. което има постоянен адрес в България, или
2. което пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, или
3. което е изпратено в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство, или
4. чийто център на жизнени интереси се намира в България.

(2) За целите на ал. 1, т. 2 лицето се смята за местно за годината, през която пребиваването надхвърли 183 дни. Денят на излизане и денят на влизане в страната се смятат поотделно за дни на пребиваване в страната.
(3) За целите на ал. 1, т. 2 периодът на престой в България единствено с цел обучение или медицинско лечение не се смята за пребиваване в България.
(4) За целите на ал. 1, т. 4 центърът на жизнените интереси се намира в България, когато интересите на лицето са тясно свързани със страната. При тяхното определяне могат да се вземат предвид семейството, собствеността, мястото, от което лицето осъществява трудова, професионална или стопанска дейност, и мястото, от което управлява собствеността си.
(5) Не е местно физическо лице лицето, което има постоянен адрес в България, но центърът на жизнените му интереси не се намира в страната



И така ... ако, сте местно лице, то ще имате облагане в България за дохода си и от Нигерия и ще подавате годишна декларация за получените доходите през 2012 година до 30.04.2013. Данъчната ставката е 10%, но в какъв размер ще е данъка, ще има ли нормативно признати разходи, какво ще се приспада от евентуално платените осигуровки и/или данъци там зависи от договора Ви с Работодателя и от платежните документи.
#8 | 02.09.2012, 10:52
Публикации: 5 / 0
Катя,
вече съм в Нигерия и работата "върви на много добра страна", както казваме в България. Е вярно си е, че в Африка се чувствам наистина "бял човек"  - с всичките му предимства и недостатъци...
Сего по темата - можем ли да я подновим? Разбреах, че догорорът мога да го ти го споделя, без да се посочват детайлите на фирмата. Странно, но не се притесняват от останалите клаузи. Надявамсе, че фактът че договора е на английски няма да е проблем за тебе. По принцип, фирмата е нигерийска (разбирай, учредена и работеща във федерална Република Нигерия) но собствениците са англичани, така че по отношение на коректност и комуникация с работодателя по въпроса на трудово-правните отношения нещата стоят коректно. Лошото е, че счетоводството се води от местни момци, които не са в състояние да ми обяснят какви данъци, такси и т.п. се плащат по договора ми - или просто не им се занимава, защото го считат като "извънтрудов ангажимент", т.е. ще се пробвам да им "бутна" нещо допълнително, за да получа повече информация. Убеден съм, че каквото се изисква по закон във ФРНигерия се плаща, понеже договорите, по които работя са със Федералното Министерство на Енергетиката и колегите там гледат всичко по две лупи (включително и плащанбията на персонала, понеже в миналото е имало "рабство", т.е. работодатели на са си плащали на персонала, а са си прибирали паричките, к'во да се прави, познато до болка, нали?), преди да оторизират плащане на фактура.
Пиши на кой имейл да ти пратя пидиеф копие от договора, ако искаш да продължим с дискусията.
Поздрави,
Гено
(P.S. Съжалявам, получи се доста дълго, ама отдавна не съм писал на български - удоволствието си остава изцяло мое!)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група