Катя,
вече съм в Нигерия и работата "върви на много добра страна", както казваме в България. Е вярно си е, че в Африка се чувствам наистина "бял човек" - с всичките му предимства и недостатъци...
Сего по темата - можем ли да я подновим? Разбреах, че догорорът мога да го ти го споделя, без да се посочват детайлите на фирмата. Странно, но не се притесняват от останалите клаузи. Надявамсе, че фактът че договора е на английски няма да е проблем за тебе. По принцип, фирмата е нигерийска (разбирай, учредена и работеща във федерална Република Нигерия) но собствениците са англичани, така че по отношение на коректност и комуникация с работодателя по въпроса на трудово-правните отношения нещата стоят коректно. Лошото е, че счетоводството се води от местни момци, които не са в състояние да ми обяснят какви данъци, такси и т.п. се плащат по договора ми - или просто не им се занимава, защото го считат като "извънтрудов ангажимент", т.е. ще се пробвам да им "бутна" нещо допълнително, за да получа повече информация. Убеден съм, че каквото се изисква по закон във ФРНигерия се плаща, понеже договорите, по които работя са със Федералното Министерство на Енергетиката и колегите там гледат всичко по две лупи (включително и плащанбията на персонала, понеже в миналото е имало "рабство", т.е. работодатели на са си плащали на персонала, а са си прибирали паричките, к'во да се прави, познато до болка, нали?), преди да оторизират плащане на фактура.
Пиши на кой имейл да ти пратя пидиеф копие от договора, ако искаш да продължим с дискусията.
Поздрави,
Гено
(P.S. Съжалявам, получи се доста дълго, ама отдавна не съм писал на български - удоволствието си остава изцяло мое!)