Смяна на едноличния собственик на капитала

14.06.2020, 13:15 1538 2

14.06.2020, 13:15
Публикации: 136 / 1
Фирма ЕООД става едноличен собственик на капитала на друга фирма също ЕООД - 360002 лв първоначалната вноска е непарична - апорт с недвижим имот. Не се плаща нищо ефективно , има тристранен споразумителен протокол за изплащане на имота : друга фирма която плаща ефективно и води плащанията в с-ка 207 , въпросната фирма станала едноличен собственик на капитала и фирмата собственик на имота. Много сложно ми се получи. Как да осчетоводя всичко това ? Имам някакви идеи ама  дали са верни не знам : Дт с-ка 498 - фирмата станала еднол.собств.на к-ла  с/у Кт с-ка 207 и така тука е добре във фирмата плащала парите . За фирмата станала еднол.собств.на к-ла : Дт 221 - фирмата на която е сменен еднол.собств.на к-ла с/у Кт 499 с аналитичност фирмата която е плащала. И по-нататък - пълна мъгла. Да не говорим и че това за което мисля че е вярно осчетоводяване може да е пълна глупост.И други въпроси ми се въртят в бедната ми глава - консолидиран отчет прави ли се - и двете ЕООД нямат никаква друга дейност , в НАП подава ли се нещо ....
#1 | 14.06.2020, 18:40
Публикации: 352 / 19
Хубава работа, ама трите предприятия- фирмата плащала, мазала, плащала, водила-фирмата само булчинското хоро не е водила :)
Едното предприятие е собственик на УПИ, а другото е с договор за изграждане на ДМА, чиято собственост на капитала преминава при трето предприятието ЕООД, което плащало- новия, следващия строител примерно или има грешка?
За кое предприятие са въпросите за осчетоводяване- "фирмата" на старият строител или "фирмата" на следващият строител? /опс изпълнител на обекта/ или за тия дето видяли, че една фирма плаща и що да не вземат да я водят?
#2 | 15.06.2020, 12:46
Публикации: 136 / 1
Благодаря Ви за отговора. То строител все още няма , има само имот . Досега водих само фирмата която е плащала и очаквала да стане собственик-Сега ситуацията е променена - плащащата фирма трябва да е плащала вместо друга фирма и трябва да махна парите от сметка 207. Остава според мен вземане от другата фирма. Колкото до другите 2 фирми - те нямат дейност през 2019 г , а само едната става едноличен собственик на капитала на фирмата чиято собственост е този имот. Ако ме разбрахте помогнете ми.  И аз това казах - да си намерят човек който да им реши проблемите с другите 2 фирми. Но от познавателна гледна точка придобиването на капитала като едноличен собственик инвестиция ли е и ако да - консолидиран ГФО трябва ли да се публикува .
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група