Всичко по темата изчетох и съответните членове от Закона за ДДС и ППЗДДС препрочетох,Аз съм наясно че ще издам фактура по чл. 21, ал. 2,обаче като говорих с тях те ми казват че ще издадат Кредитно известие най-вероятно към инвойса които ще си самоиздадат,което не ми става много ясно аз това Кредитно какво го правя?
Дефакто аз издавам ф-ра ,те плащат аз как да го осчетоводя това КИ което е издадено от тях,защото след всичко което изчетох и това което вие сте отговорили,аз разбрах че те си самофактурират тази услуга, По отношение самофактурирането обаче чл. 79б от ППЗДДС липсва императивно изискване издаваните от получателя фактури/инвойси да бъдат в диапазон от номера, предоставен от доставчика.Което означава че те ще си издадат Инвойс с някаква тяхна номерация и това КИ към този инвойс ли ще е?
Според чл. 79б от ППЗДДС е необходимо наличието на предварително споразумение между двете страни и разписана процедура за приемане на всяка фактура или известие към фактура от страна на данъчно задълженото лице, доставящо стоките или услугите.
От въпросната статия в линка на petina76 разбрах и че за нас като доставчик е предвидено задължението да уведомим компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за направените споразумения за самофактуриране в 7-дневен срок от сключването им, като при наличие на споразумение в писмена форма се предоставя и копие от същото.
Това така ли е?