Подизпълнител стоматолог

10.12.2020, 16:16 1222 2

10.12.2020, 16:16
Публикации: 56 / 1
Привет,

Амбулатория за индивидуална практика за първична медицинска помощ по дентална медицина, като ЕООД ще има нужда да получи  услуга от стоматолог подизпълнител , която не се предлага от първото дружество. Подизпълнителят също е ЕООД (АИИППДМ).

Има ли пречка спрямо ЗЛЗ (Закон за лечебните заведения) чисто търговски едното ЕООД да предостави услуга на другото ЕООД и да се издаде фактура за услигата.
#1 | 11.12.2020, 08:18
Публикации: 11899 / 2168
Здравейте,

този процес го виждам на практика при лабораториите , които изпращат проби за определени изследвания в други лаборатории, които имат апаратура за това. На практика става точно описаното от Вас. Не виждам пречка освен, ако възложителят не поставя изискване самият стоматолог да е с умения и право да извършва  дадената услуга .
#2 | 11.12.2020, 09:28
Публикации: 206 / 45
Има ли пречка спрямо ЗЛЗ (Закон за лечебните заведения) чисто търговски едното ЕООД да предостави услуга на другото ЕООД и да се издаде фактура за услугата.

Здравейте,
                    От гледна точка на търговското и данъчно законодателство нямате никакъв проблем. Що се отнася до ЗЛЗ може би съответните участници в сделката трябва да са по-запознати с нормите в него. Все пак третира тяхната дейност. Ако ли не, Вие ще трябва да го прочетете дали няма някаква забрана при такива дейности да се дават на подизпълнител. Аз имам клиент стоматолог, който получава фактури за изработка на протези и коронки, но това е услуга, за която се придобива отделна специалност и е извън компетенциите на стоматолозите.
          Предполагам, че няма да е забранено и по ЗЛЗ. По-скоро ако е от реимбурсираните от НЗОК услуги да има някакъв проблем, но те са от евтините, така че предполагам, че тук става дума за по-сложна и скъпа манипулация извън обхвата на плащанията от НЗОК.

Лека и спорна работа!!!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група