Трябва ли да бъде проведена процедура по ЗОП?

29.12.2021, 15:02 1157 2

29.12.2021, 15:02
Публикации: 63 / 0
Здравейте, предстои ни проект по който има различни компоненти - и доставки, и услуги, и строителство. Сумите са разделени помежду тях и не надхвърлят праговете по ЗОП, но събрани заедно надхвърлят тези по чл.20 ал.3 от ЗОП. Трябва ли да бъде проведена процедура по ЗОП?
#1 | 29.12.2021, 18:36
Публикации: 4366 / 719
Чл. 11 ал. 4 Когато в предмета на обществената поръчка се съдържат няколко дейности, за част от които се прилагат правилата за публични възложители, а за други - правилата за секторни възложители, или някои от дейностите попадат извън обхвата на закона, възложителят може да възложи отделни поръчки за отделните дейности. При самостоятелно възлагане на отделните дейности се спазват правилата, приложими към съответната дейност. В случай че възложителят реши да възложи дейностите в обща поръчка, се прилагат правилата, приложими за публични възложители.

Прочетеното ми се иска да тълкувам като, че не трябва да се сумират, понеже може да се възложат отделни поръчки за всяка дейност. В случая всяка отделна поръчка е под прага и възложителите "спазват правилата, приложими към съответната дейност" и "могат да възлагат директно обществени поръчки" (чл. 20 ал.4). Под прага, но пак са си обществени поръчки.

Ама има и ал. 5 :(

Все пак, ако проектът не го изисква ми се струва, че няма нужда от отделни ОП... но най-добре се допитайте до някой практикуващ (не просто някакъв адвокат). Ние в момента сме в ОП по същата алинея, има много подробности, които човек, който не се занимава и практикува редовно не би се справил нито с законовите изисквания, нито с бърникането в ЦАИС ЕОП. Ако сте ВРБ към някой ПРБ питайте тамошния отдел, който се занимава с ОП.

#2 | 07.01.2022, 10:58
Публикации: 63 / 0
Много благодаря!  :good:
Допитахме се до човека от ведомството, на който това му е работата, но отсъстваше него ден. В крайна сметка ще провеждаме процедура с аргумента, че отпуснатите средства се разглеждат цялостно и са публични.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група