Чл.18 от Закона за счетоводството

24.02.2022, 18:53 1753 4

24.02.2022, 18:53
Публикации: 13 / 0
Здравейте, бих искала да попитам може ли да ми разтълкувате този член от закона:
 Чл. 18. Физическите лица по чл. 17, ал. 1, които съставят финансовите отчети, и управляващите и/или представляващите счетоводните предприятия, които подписват финансовите отчети, когато финансовите отчети са съставени от счетоводни предприятия, трябва да отговарят на следните изисквания:
1. да имат придобита задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него действителен стаж по специалността, както следва:
а) висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния и вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
аа) при магистърска степен - две години;
бб) при бакалавърска степен - три години;
вв) при степен "професионален бакалавър" - 4 години;
б) друго висше икономическо образование и 5 години стаж в областта на счетоводството, външния и вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол;
в) средно икономическо образование и 8 години стаж като счетоводител;
2. да не са осъждани за престъпление от общ характер по глава пета и по глава шеста, раздел I от Особената част на Наказателния кодекс.

И по-скоро това определение:  управляващите и/или представляващите счетоводните предприятия, т.е кой в този случай е представляващ : собственика или може да бъде и  главният счетоводител, който има пълномощно да представлява фирмата. Може ли фирмата да извършва счетоводно обслужване само, ако главният счетоводител отговаря на изискванията на чл. 18, т. 1 от ЗСч.
#1 | 24.02.2022, 19:08
Публикации: 668 / 83
Мисля, че пишете за две различни неща. Представляващ обикновено е този вписания в търговския регистър. А тук въпроса е за подписването на финансовите отчети - според там изискванията.
А счетоводно обслужване може и чистача да извършва. Поне аз не съм срещал изискване за това.
#2 | 24.02.2022, 19:39
Публикации: 13 / 0
Казуса е следният: Фирма иска да сключи договори за счетоводно обслужване на други фирми, но нито собственика нито управителя на тази фирма отговарят на изискванията на чл. 18 от Зсч, има назначен главен счетоводител, който има пълномощно да представлява фирмата, та може ли този счетоводител, да разписва ГФО на фирмите, с които са сключени договорите?
#3 | 24.02.2022, 20:01
Публикации: 9335 / 1570
Пълномощното дава право на упълномощения да извършва конкретни действия по конкретен повод пред конкретни институции. Не мисля че счетоводителя с пълномощното е "представляващ" фирмата.

ТЗ, чл. 141, ал.2:  Дружеството се представлява от управителя. При няколко управители всеки един от тях може да действува самостоятелно освен ако дружественият договор предвижда друго.
В алинея 3 от същия член се казва: В търговския регистър се вписва името на управителя
Това е за ООД, но подобни текстове има и за други дружества.

Този главен счетоводител ако иска да съставя и подписва ГФО, да върши това като ФЛ - по граждански договор или като се регистрира упражняващ свободна професия. Или да си регне едно ЕООД с 2 лв. капитал
#4 | 25.02.2022, 13:39
Публикации: 2116 / 147
Можете да сключите договор
или с ФЛ
или със счетоводно предприятие, в което управителя е фл, което отговаря на изискванията
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група