Това направих преди да пиша тук, но поне аз не го виждам точно и ясно написано, което ме обърква, предвид това, че тази сфера изобщо не ми е позната и просто искам да помогна на приятелка.
От единия линк, който изпратихте разбирам, че лица от 15 до 16 годишна възраст могат да работят "ако това не е пречка за редовно посещение на училище". Това би трябвало автоматично да важи и при завършени 16 години, какъвто е конкретния казус.
От Наредба 6 разбирам че тя не се прилага "за учащи по време на учебната дейност". Това означава ли че не може да работи лицето докато е в учебна година или има друга наредба, която изяснява тези обстоятелства?
От тук -
https://www.gli.government.bg/bg/node/4389"Разпределението на работното време за лица от 15 до 16 години"
Това не знам как да го разбирам, и по логика разбирам че не важи за 16+ години. Не виждам на същата страница да се споменава училище, служебна бележка от него или нещо подобно.
Та лутейки се не успявам да намеря категоричен отговор и се надявам на такъв от Вас.
Непълнолетно лице на 16 години може ли да работи в дните, които не са учебни (напр. събота и неделя)? Изисква ли се документ от училището кои дни не са учебни за лицето?
Изисква ли се психо или нещо подобно в медицинското за работа (нещо различно от стандартното медицинско за възрастен човек) или това важи за под 16 години или изобщо не са ми предали вярна информация?
Ще бъда много благодарен за конкретна аргументирана информация. Вярвам че това ще бъде полезно и за други читатели.
В гугъл написах "наемане на ученик" и излязоха доста неща, например
това,
това... да не ги изреждам всички