Свободна професия и майчинство

20.06.2022, 15:55 1358 3

20.06.2022, 15:55
Публикации: 1 / 0


Лицето X е регистрирано в регистър Булстат  със свободна професия програмист и по силата на това е самоосигуряващо се лице , избрало да се осигурява и за ОЗ и майчинство. Осигуряването на това основание е повече от 24 месеца назад. Също така Лицето Х е регистрирано и по ЗДДС. В същото време лицето Х има договор с чуждестранна фирма от ЕС за представяне на услуги в областта на програмирането. Като лице, упражняващо свободна професия, има право да наема персонал по трудов договор. На Лицето Х предстои да излезе в болнични за бременност и раждане (135 дни) и след това майчинство до навършване на 1 г. на детето. Съобразно договора с фирмата-възложител, то Лицето Х може да предоставя услугите си чрез извършване на работата от друго лице /в случая да наеме на трудов договор Лицето У/ или услугите да бъдат предоставяни от друго юридическо лице. Въпросите ни са следните:
1.    Ако назначи програмист на трудов договор  (лицето Y) и излезе в отпуск за бременност и раждане (135 дни) и след това майчинство до навършване на 1 г. на детето, ще има ли право на обезщетение за ОЗ и майчинство за целия този период?
2.    Може  ли по време на майчинството на лицето X, лицето  Y да продължи да работи по трудовия договор и да се издават фактури на клиенти за извършените услуги?
3.   Необходимо ли е лицето X да сключи договор за управление и контрол с друго лице, за да може да се подава документи  и декларации по ЗДДС, декларации 1 и 6, и други дейности или пък да сключи трудов договор с трето лице за длъжност управител?


#1 | 20.06.2022, 16:19
Публикации: 2116 / 147
задължително назначаване на друг - работодател ще е и управител
#2 | 20.06.2022, 17:48
Публикации: 9299 / 1558
1. Не мога да коментирам дали при лице на ТД ще има право на майчинство. Наистина лицата, упражняващи свободна професия, могат да назначават работници по ТД, но се предполага, че основната дейност се извършва от СП, а наетите лица само подпомагат дейността. Според мен наличието на работник, може да се тълкува като упражняване на дейност от СП
2. Може да работи, но ще взема 1/2 от майчинството.
3. Няма как да стане. При лица, упражняващи свободна професия, няма управител, няма ДУК...

Нека кажат и по-знаещите, но аз виждам два варианта:
- прехвърля майчинството на бащата, бабата, дядото... и почва да си работи.
- регистрира си едно ООД със съдружник, който ще управлява и ще върши работата. Или поне ще се подписва под нея.
#3 | 22.06.2022, 12:57
Публикации: 2116 / 147
задължително назначаване на друг - работодател ще е и управител

Извинете, реших, че е СОЛ в ЕООД, заради друг казус.
Няма как да си назначи управител.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група