Транспортни услуги в ЕС

09.10.2022, 10:48 709 1

09.10.2022, 10:48
Публикации: 23 / 0
Здравейте колеги, за първи път ми се налага да водя фирма занимаваща се с транспорт на автомобили от ЕС(регистрирана по ЗДДС).
Става въпрос за фирма с един автовоз, с който се извършва транспортът и един шофьор.
До сега нямам опит с такъв тип дейност. Бихте ли ме насочили за какво да внимавам и какво да следя?
От това което прочетох, една от спецификите е мястото на изпълнение на услугата, за контрагент българска фирма, трябва фактурата да е с начислен ддс, но ако например контрагентът е испанска фирма, трябва да бъде без ддс, нали правилно съм разбрала?
Относно заплатата на шофьора, може ли да е на твърда заплата и ако куросвете са прави България- Испания- България, нужно ли е да се пускат командировъчни?
Предварително благодаря на отзовалите се!
#1 | 10.10.2022, 07:18
Публикации: 156 / 22

 нужно ли е да се пускат командировъчни?


  Задължително. Не по-малко от 50 евро на ден.  Заплатата е отделно. Фактуриране на БГ фирма с ДДС , а на испанска не начисляваш.
  Съветът ми е да правиш само чисто счетоводство и да отказваш неща свързани с оперативна дейност на транспортна фирма. В момента нещата в Европа за БГ превозвачи са много комплицирани и гледай да не ти прехвърлят отговорности несвързани със счетоводната дейност , че ще изгориш. Особесно в сферата на работната заплата за БГ шофьорите. Работи  само с информация от тях , а не ти да я опредяляш. Има си управител и ръководител транспорт  - те да им берат гайлето за минималните ставки в отделните държави.

   
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група