Данъчен кредит на медицински център

26.10.2022, 17:40 602 1

26.10.2022, 17:40
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Работя по създаването на медицински център. Предстои ремонт на помещение, закупуване на оборудване и обзавеждане и т.н., от които би трябвало да възникне възможност за данъчен кредит.

От друга страна обаче, според ЗДДС здравните услуги и пряко свързаните с тях услуги са освободени от ДДС. Също така дружеството, което ще регистрира лечебното заведение, няма право да извършва друга търговска дейност (поне доколкото знам, моля поправете ме ако греша). Следователно няма от къде да приспаднем данъчния кредит и ще трябва да изискваме възстановяване по наша банкова сметка (или поне така мисля).

 :hmmm: Въпросите ми са:

1. За да имаме право на възстановяване на данъчен кредит, нужно ли е нашата фирма също да бъде регистрирана по ДДС или само фирмата-продавач?

2. Ако се регистрираме по ДДС за целите на възстановяването, това води ли до други негативни последствия за нас (в сравнение с ако не сме регистрирани по ДДС) - напр. задължава ли ни да плащаме ДДС и върху нашите приходи (въпреки че са от здравни услуги) и т.н.?

3. Много ли е сложна процедурата по възстановяване на ДДС? Изобщо в правилна посока ли мисля или има и по-хитри начини да си върнем платеното ДДС?

П.П. Разбира се ще ползваме счетоводна фирма, но все още не сме стигнали до там, тъй като сме в преговори за имота. А информацията дали ще можем да си върнем платеното ДДС или не е важна за настоящите ни решения още на фаза планиране.

Благодаря за отделеното време!
#1 | 26.10.2022, 18:18
Публикации: 11974 / 2191
Изобщо в правилна посока ли мисля

Категорично не .

П.П. Разбира се ще ползваме счетоводна фирма, но все още не сме стигнали до там,

Спешно Ви е нужна още на този етап.


Въпросите Ви са твърде непрофесионални и с несериозна насоченост. Това ще разберете след наистина професионална консултация със счетоводител / не по форумите обаче /.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група