Току що прескочих всички препятствия на системите на Булстат и НАП и успях да се регистрирам като лице на свободна професия и самоосигуряващо се лице респективно онлайн. Към края на месеца ще трябва да издам първата си фактура, и реших да попитам НАП какво да напиша в полето "основание за неначисляване на ДДС", тъй като не съм регистриран по ДДС а и фактурата ще е за доставка на услуги в САЩ. Ето диалога ни с НАП:
Аз:
Местно данъчно задължено лице (свободна професия) нерегистрирано по ЗДДС издава фактура на фирма със седалище САЩ за извършена услуга (ИТ консултация). Какво трябва да е основанието за неначисляване на ДДС във фактурата?
Според закона всички тези изглеждат валидни:
чл.86, ал.3 във вр. с 21, ал.2 от ЗДДС
чл.86, ал.3 във вр. с 21, ал.5 от ЗДДС
чл.113, ал.9 от ЗДДС
Бихте ли пояснили дали има някакъв приоритет или което и да е от тези основания е приемливо.
НАП:
Нерегистрираните по ЗДДС нямат право да начисляват ДДС в издаваните от тях фактури.
Аз:
Въпросът ми беше какво трябва да се напише в полето “основание за неначисляване на ДДС” на фактурите? Бихте ли ми отговорили конкретно?
НАП:
Нерегистрираните по ЗДДС лица не посочват основание за неначисляване.
Според моя плах прочит на съответните части от ЗДДС и ППЗДДС за попълване на полето за основание за неначисляване на ДДС не се прави разлика м/у регистрирано и нерегистрирано по закона лице. Попълването на полето ми изглежда задължително.
Сега се чудя дали да попълвам основание и ако да кое от всички. ...или да го оставя празно и да разчитам, че официалния отговор от НАП ще е достатъчен при евентуални проверки.