Привет,
Предстои ми внос на хранителни продукти от Белгия в България, като идеята е когато стоката пристигне в България - да бъде продадена на Българска фирма. До сега не съм внасял стоки, като имам няколко въпроса и ще съм благодарен на експерт, който може да се включи с полезна информация. Предварително благодаря за съдействието.
Нека приемем, че пътя на стоката е: Белгия -> България -> България
Доставчикът в Белгия издава фактура и ЧМР, като фактурата е с 0% ДДС.
Въпрос 1: Когато стоката пристигне в България, то не е нужно да заплащам мито, но трябва ли да и се внесе ДДС-то, при положение че ще се продаде на друга Българска фирма? И нужно ли е да внасям ДДС, ако я продам на Турска фирма (извън ЕС)? Тоест пътя на стоката да стане Белгия -> България -> Турция.
Въпрос 2: Когато стоката пристигне в България, мога ли да взема ДДС-то от Белгия, при положение че доставчика ми каза, че то е 0%?
Въпрос 3: Има ли възможност да не се осчетоводява Белгийската фактура (ако не мога да взема ДДС-то й) и да продам стоката на Българска фирма (с приемо предавателен протокол/стокова разписка/фактура или друг документ? И отново, нужно ли е да начислявам ДДС при продажбата?
Въпрос 4: Понеже за покупко/продажбата ще се използва банкова сметка на Българска фирма ще вляза ли по ДДС, ако в сметката ми постъпят/излязат над 50 000 лева и нямам издадена/приета фактура? (просто парите преминават през моята фирмена сметка)
Предварително благодаря за информацията.
Поздрави!