Проверка от НАП на физическо лице без ЕГН

15.02.2023, 19:11 1450 5

15.02.2023, 19:11
Публикации: 9 / 0
Здравейте. Значи мой приятел го извикаха в НАП и данъчн му е връчил искане да отговаря по проверка, но на самото искане пише само 3 те му имена и адрес без ЕГН или друго като л.карта или други номера?
Но, при разписката за връчването дето се е подписал накрая пише ЕГН то му и данъчния му вика, че там пишело ЕГН то му, но така пак не е ясно кой трябва да отговаря по това искане! Това, че му е връчено означава ли по ДОПК, че е за него, е та може на един адрес да има и друго лице със същите имена. Жилището може да е под наем и от самото семейство може да има друго лице със същите имена!
Пуснал е жалба за спиране на проверката, но му отказват като си пишат, че нямало доказателства. Може да обжалва, но аз се зачетох в ДОПК и примерно на основание

Чл. 14. Задължени лица са физическите и юридическите лица, които:
1. са носители на задължението за данъци или задължителни осигурителни вноски;

Кое е физическото лице и не е ясно дали трябва да внася данъци?
После
Чл. 10. (1) Всички процесуални действия в административното производство могат да се извършват лично от дееспособните физически лица.
5) Органът по приходите или съответният служител следи за наличието на дееспособност и представителна власт за извършване на съответните действия и при установяване на липсата им определя срок за отстраняване на нередовността.
е, като не е ясно кое е лицето след като е възаможно лице с тези 3 имена и на този адрес да е не дееспособно - как ще участва в процеса?

Не мога да намеря определение що е това ЛИЦЕ понеже това много често се исползва в ДОПК?
Мерси.
#1 | 15.02.2023, 20:36
Публикации: 9353 / 1573
Но, при разписката за връчването дето се е подписал накрая пише ЕГН то му и данъчния му вика, че там пишело ЕГН то му, но така пак не е ясно кой трябва да отговаря по това искане!
Като се е подписал под името и ЕГНто си, какво повече иска? Получил е съобщението и трябва да предприеме необходимите действия в срок.

може на един адрес да има и друго лице със същите имена. Жилището може да е под наем и от самото семейство може да има друго лице със същите имена!
Възможно е. Много често при "традиционните" семейства се случва дядо и внук да са Георги Иванов Георгиев. Но в повечето случаи и двамата са запознати с този факт. И Вашия познат със сигурност би трябвало да знае дали на същия адрес е регистриран друг Ростислав Денисов Хаджидимитров (името е случайно)

ДОПК, чл.9, Ал 1  Страна (субект) в административния процес по този кодекс е: .... 2. всяко физическо или юридическо лице, от чието име или срещу което е образувано административно производство по този кодекс.
Вижте и чл.14 и малко след него
#2 | 15.02.2023, 20:50
Публикации: 9353 / 1573
Вижте също ДР , параграф 1, т.22
#3 | 15.02.2023, 23:57
Публикации: 9 / 0
Ако част от жилището на приятеля ми се дава под наем от негов роднина нали се сещате, че той няма как да има задължение да знае дали има или няма друго лице на същия адрес при него и дали то има фирма или е данъчно задължено!
После за цитатите от закона навсякъде се казва че лице е задължено, но за това говоря, че трябва да се знае кое е лицето защото може не всички лица да са данъчно задължени!
Ето цитата "определено лице" значи трябва да има някакво идентифициране на лицето за да е ясно КОЕ е това лице! Нали така?
Чл. 15. (1) Когато в закон е предвидено, че >>> определено <<< лице е задължено да удържа и внася данъци

После от цитатите ви
"от чието име или срещу което е образувано административно производство "
име и срещу което е ... е нали трябва да се знае името му и цитата "което" ще рече, че трябва да се знае точното лице, а не по принцип лице!
Няма от това което сочите да може да се направи тълкование, че става на въпрос за лице по принцип!
Какво е ДР? от "Вижте също ДР , параграф 1, т.22"?
#4 | 16.02.2023, 09:50
Публикации: 4400 / 737
За точното определяне на лицето може би да погледнете Закона за гражданската регистрация, там се казва "Единният граждански номер (ЕГН) е административен идентификатор на подлежащите на регистрация физически лица съгласно чл. 3, ал. 2. Това е уникален номер, чрез който физическите лица се определят еднозначно."

Но при условие, че "...Но, при разписката за връчването дето се е подписал накрая пише ЕГН то му и данъчния му вика, че там пишело ЕГН то му,.." не мисля, че ще имате успех пред НАП. Човекът се е подписал на документ, който има ЕГН и еднозначно е ясно за кого се отнася. Може би при НАП има пропуск, че на вашия документ няма ЕГН, но не съм сигурен, че този пропуск е определящ. Въпросът е за донъчен адвокат.

А за примера с отдаването под наем - принципно, под нае може да отдава собственикът, който пък трябва да знае кой живеее в имота и т.н.

#5 | 19.02.2023, 00:07
Публикации: 9 / 0
ок - мерси за отговорите
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група