Здравейте,
Мой близък се разболя и тъй като не си е плащал 5 години здравни осигуровки като самоосигуряващо се лице, са му прекъснали здравноосигурителните права. Съответно след преглед в спешен кабинет му беше отказана нужната хоспитализация!
Съгласих се да му помогна с тази голяма сума, за да може бързо да влезе и да се почне нужното лечение, тъй като състоянието му е рисково (вдига много високо кръвно).
Успя да отиде до офис на НАП и да подаде декларация №7 успешно, а аз трябваше да извърша плащането през онлайн платформата. Тъй като никога не съм бил самоосигуряващ се, цялата тази схема ми беше чужда!
Почнах и направих справка за задълженията, оттам отидох в калкулатора и отбелязах всички месеци спрямо справката и накрая при самото плащане съм направил грешка и съм избрал средствата да бъдат преведени за ДЗПО, вместо НЗОК.
След като на другия ден здравноосигурителния статус не се промени, почнахме да се чудим. Няколко часа в търсене и тел. разговори докато разберем какъв гаф съм направил...
Доколкото разбрах, трябва да пуснем "Приемане на искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми №3221"
Обаче намерих коментари, че това отнемало доста време (до 1 месец официално)
Очевидно тук положението е критично и такива срокове са нереалистични!
Посъветваха ни при подаване на Искането за възстановяване да напишем, че е за болен човек, трябва да влезе за лечение и т.н. с цел да му се даде приоритет.
Аз обаче никъде не намерих в подготовката на това искане поле за "основание/причина" или друго за оставяне на коментар...
Също така не съм сигурен дали отбелязвам правилните данни, вижте прикачената снимка.
Правилно ли тълкувам полетата?
1. Тъй като парите са пратени в ДЗПО, вместо в НЗОК, избирам го като единствена позиция.
2. Вписвам същата сума и моля да бъде наредена по IBAN на НЗОК
Не виждам никъде опция за коментар както казах и по-горе.
Моля за потвърждение дали съм на прав път и как/къде мога да отбележа, че спешно трябва да бъде хоспитализирано лицето?
Благодаря!