ДДС декларация при дерегистрация

10.04.2023, 15:14 2005 10

10.04.2023, 15:14
Публикации: 345 / 8
Здравейте,
при дерегистрация на фирма по ЗДДС как се подава ДДС декларацията за месеца, в който е извършена дерегистрацията?
#1 | 10.04.2023, 15:32
Публикации: 12657 / 2437
Стандартно -до 14 число на следващия месец, а включените фактури са само за периода от 1 число до датата на регистрация.
#2 | 10.04.2023, 15:48
Публикации: 345 / 8
Извинявам се, не ми беше коректен въпроса - дерегистрирана фирма през март. Фирмата няма фактури за март месец, тя така и не започна дейсност след регистрацията и няма никакви фактури. Сега ми дава системата на НАП, че няма ДДС номер фирмата. Само на място в НАП ли може да се подаде декларацията?
#3 | 10.04.2023, 16:06
Извинявам се, не ми беше коректен въпроса - дерегистрирана фирма през март. Фирмата няма фактури за март месец, тя така и не започна дейсност след регистрацията и няма никакви фактури. Сега ми дава системата на НАП, че няма ДДС номер фирмата. Само на място в НАП ли може да се подаде декларацията?

Не би трябвало да е така - попитайте в НАП какъв е проблемът. Системата за подаване на ДДС декларации трябва да е отворена за Вас и този месец до крайната дата на подаване - сега е 18 април поради празничните дни.
#4 | Вчера в 14:12
Публикации: 114 / 0
Още един въпрос в тази връзка - трябва ли да се подава протокол за налични материални запаси или ДМА заедно с последната декларация и как става?
#6 | Днес в 16:32

Извинете ме отново, но пак нещо не мога да разбера -

В такъв случай, след като фирмата няма никакви КМА и ДМА и последните са амортизирани доста след 5-тата година на закупуване, поддържана е инвентарна книга и инвентарни карти, които към момента на дерегистрацията са с нулева стойност, следва ли да се съставя протокол-опис по чл.111, образец №9, с нулева стойност и така да бъде вписан в дневника на продажбите за последния месец - с нулева стойност или в този случай протокол не се вписва никъде?
#7 | Днес в 17:14
Публикации: 4858 / 878
Не разбирам от ДДС, но ще вмъкна нещо странично - "няма никакви ДМА" и "ДМА са амортизирани напълно" са различни неща. Не пречи един ДМА да е напълно амортизиран счетоводно/данъчно и да се ползва още много време.
#8 | Днес в 17:15
В такъв случай, след като фирмата няма никакви КМА и ДМА и последните са амортизирани доста след 5-тата година на закупуване, поддържана е инвентарна книга и инвентарни карти, които към момента на дерегистрацията са с нулева стойност, следва ли да се съставя протокол-опис по чл.111, образец №9, с нулева стойност и така да бъде вписан в дневника на продажбите за последния месец - с нулева стойност или в този случай протокол не се вписва никъде?

И аз не разбирам - няма никакви ДМА или има, но са с нулева балансова стойност ? Ако има и независимо, че са напълно амортизирани определяте данъчната им основа съгласно законоустановения ред и вписвате получената цифра, каквато и да е тя. Няма опция при нулева стойност на данъчната основа да не се съставя протокол.
#9 | Днес в 20:29
И аз не разбирам - няма никакви ДМА или има, но са с нулева балансова стойност ? Ако има и независимо, че са напълно амортизирани определяте данъчната им основа съгласно законоустановения ред и вписвате получената цифра, каквато и да е тя. Няма опция при нулева стойност на данъчната основа да не се съставя протокол.

Мисля, че е доста ясно - активите са амортизирани физически и документално на 100%. Последните не могат да продължат да се използват. Изключително сложният за мен казус е: Трябва ли да се декларира по някакъв начин обстоятелството, че фирмата няма налични физически използваеми ДМА? Или ако не подам протокол - опис се подразбира, че фирмата не притежава ДМА?

Р.S.
Не виждам причина да обяснявам, че активи не могат да се заприходят с нулева стойност. Тъй или иначе стойността, на която съм ги остойностил е 0, а фирмата вече не разполага с тях. Надявам се пояснението да е достатъчно.....   .....въпреки, че у нас винаги има риск формата да изпревари съдържанието по същество и да бъде сложена най-отпред, би трябвало значение да има точното отразяване на действителността  :blink:
#10 | Днес в 20:44
Не разбирам от ДДС, но ще вмъкна нещо странично - "няма никакви ДМА" и "ДМА са амортизирани напълно" са различни неща. Не пречи един ДМА да е напълно амортизиран счетоводно/данъчно и да се ползва още много време.

Активите не са налични, а са предадени с предавателен протокол на нов собственик, със задължението да ги утилизира, безплатно от негова страна.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група