Здравейте, не съм счетоводител, но все пак имам някаква финансова култура, образование и познание, но не и в счетоводството. Нямам клиент, питам за нашата си малка семейна фирма, с която се опитваме да започнем дейност, в която съпругът ми да използва познанията си и работейки да изкарва средства за семейството си, а не за някой друг, но за да го прави първо от една държавна агенция трябва да му дадат лиценза, за който кандидатстваме. И както повечето неща в страната ни, свързани с държавна бюрокрация, и това е направено така, че да те откажат, преди да си започнал. Разбира се, имам приятелка- счетоводител, до която се допитвам и ми помага и ме учи, но все пак имам нужда и аз да се информирам допълнително, за съжаление ми се налага. Фирмата е нова, разходите за всичко , ги даваме от личните ни средства, които вече почти свършиха, затова не мога да си позволя услугите на счетоводител. Надявам се скоро, да мога....макар силно да се съмнявам. От началото на годината ходим по тази мъка... Разбрах напълно, което ми написахте. В момента баща ми, който ще стане Управител (чакаме да излезе вписването в АВ) е назначен на ТД като Технически ръководител, но на 1час/ден. Сега като стане и Управител няма да му прекратявам ТД и ще започна да го осигурявам на МОД , на 8 часа/ ден. Не ми е много ясно в тази ситуация има ли нужда изобщо да подписва ДУК, който знам, че не е нужно да се декларира в АВ, но трябва ли да го има за досието на служителя (евентуално при проверки на трудови договори и т.н.).....и съответно, ако трябва да има.... какво възнаграждение да пиша, колко пъти ще го осигурявам....а той е даже пенсионер, но в момента няма как да правим промени в структурата на фирмата ЕООД е и трябва засега поне така да остане.