Реклама през Patreon като физическо лице

17.08.2023, 14:24 565 0

17.08.2023, 14:24
Публикации: 2 / 0
Здравейте!
Имам Discord (това е чат платформа) и искам да я рекламирам чрез Patreon.
Някоя фирма се регистрира в Патреон (посредник) и аз плащам например 5$ на Патреон и фирмата ми пуска реклама на моя чат.
Нямам никакви приходи/търговски цели и т.н.

Тези от патреон казват това:
https://support.patreon.com/hc/en-gb/articles/205259549-How-VAT-works-for-creators-on-Patreon
Как работи ДДС за създателите в Patreon

На Български:
Какво е ДДС?
Данъкът върху добавената стойност (ДДС) е данък, начисляван върху добавената стойност към стоки и услуги – включително цифрови. Таксува се като процент от цената (напр. £1,00 залог с 23% ДДС ще има крайна цена от £1,23).

Европейският съюз диктува, че ДДС се определя от местоположението на потребителя, а не от местоположението на бизнеса. Това се отнася за независими създатели на съдържание, включително тези, които използват Patreon. В случая на Patreon покровителите са потребителите.

Как работи ДДС в Patreon
Вместо да прехвърля тежестта на изчисляване и събиране на ДДС върху създателите, Patreon се справя с това вместо вас . Представяме и начисляваме ДДС по приложимата ставка за вашите отговарящи на условията поддръжници. Ние също така се грижим за подаването и превеждането на плащанията по ДДС, които обработваме.

Въпреки това всяка страна обработва ДДС по различен начин. Препоръчваме да се консултирате с местен данъчен консултант поради следните причини:

Получаване на информация за потенциален дължим ДДС , ако предлагате физически или други стоки освен цифрови услуги в Patreon
Получаване на потвърждение, че като използвате Patreon, от вас няма да се изисква да се регистрирате и да събирате ДДС
Ето списък с ДДС ставки по държави, които можете да видите, ДДС ставки .

Как Patreon събира ДДС?
Отговарящите на условията поддръжници ще имат добавен ДДС към плащането на членството си. Таксите за ДДС се обработват и превеждат чрез Patreon – печалбите ви по никакъв начин не се влияят от ДДС, който събираме, тъй като е в допълнение към цената за присъединяване към вашето членство. ДДС ще бъде посочен и изчислен за поддръжниците, когато стигнат до страницата за плащане на процеса на присъединяване.

Ставката на ДДС, която се таксува на поддръжниците, зависи от местоположението, което са задали в настройките на своя профил. Ако поддръжникът не е предоставил тази информация, ДДС ще бъде приложен въз основа на местоположението му в момента, в който започва членството си.

Това е допълнително и не знам дали има значение
https://support.patreon.com/hc/en-us/articles/360043055071-Sales-Tax-on-Patreon-for-Patrons

Част от информацията:
Кой ще плаща данък върху продажбите?
Дали ще плащате или не данък върху продажбите/ДДС като поддръжник зависи от това къде се намирате и какви предимства предоставят създателите, които подкрепяте. Законите и данъчните ставки в сила във вашата страна на пребиваване ще се прилагат всеки път, когато обещавате на създател чрез Patreon, независимо дали това е месечно, годишно или за всеки предмет, ако предлаганите предимства са облагаеми във вашето местоположение.

Ако Patreon начислява данък върху продажбите във вашето местоположение, в разписката ви ще бъде посочен допълнителен ред. Тъй като данъчните закони и ставки варират в различните държави и щати, сумата ще бъде различна за различните поддръжници. Данъкът, който Patreon събира в резултат на тези закони, ще бъде платен директно на вашето местно правителство и няма такси на Patreon върху тази част от вашето плащане.

Относно данъка върху продажбите
Трябва ли да се прилага данък върху продажбите за Patreon? Подкрепата на създател в Patreon същото ли е като извършването на покупка?
Различните юрисдикции ще считат различни неща за облагаеми. Ако получите облага в замяна на залога си, има вероятност тя да подлежи на данъчно облагане. Например на много места са приети закони, които облагат поточно съдържание, така че на тези места и платформи поточно видео и аудио ще подлежат на данък.

Ако не получавате никакви обезщетения, плащането може да не се облага с данъци. Например, ако сте заложили сума, надвишаваща вашата зададена цена на ниво, или сте дали залог, който е извън зададено ниво, може да се счита, че вашият залог няма никакви предимства, свързани с него.

Едно забележително изключение е ЕС, където понастоящем сме длъжни да прилагаме данък (ДДС) върху всички плащания, независимо дали покровителят получава някакви облаги. Работим с данъчните власти на ЕС, за да осигурим намаления и освобождавания за плащания, базирани на подкрепа в бъдеще.

Също така е полезно да запомните, че различните юрисдикции подхождат по различен начин към цифровото съдържание и това, което една държава счита за полза, може да не е в съответствие с възгледите на друга държава.

Къде Patreon събира данъци и какви са данъчните ставки?
Patreon продължава да наблюдава законите, регулиращи продажбата на онлайн съдържание и създаване, и ще продължи да актуализира нашата платформа, за да гарантира, че продажбите и обещанията, направени чрез Patreon, са в съответствие с местните данъчни закони.

България   20%
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група