Възстановяване на данък върху дивиденти

09.11.2023, 17:07 810 1

09.11.2023, 17:07
Публикации: 1 / 0
Здравейте, работя за голяма международна компания в която имам възможност да закупувам акции.
Тъй като минават през ШВЕЙЦАРИЯ дивидента се облага с 35% данък.В един от файловете е упоменат следният текст:
Дивидентите са облагаеми с 35% швейцарски данък при източника, който ще бъде удържан директно от платените Ви дивиденти. Данъкът може да бъде намален до 10% съгласно Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО) между България и Швейцария. За да искате възстановяване на 25% швейцарски данък, българските данъчни власти трябва да подпечатат Форма 60, която трябва да удостоверява, че Вие сте местно лице на България и тогава да я представите пред съответните швейцарски данъчни власти. Тази форма може да бъде подадена веднага след изплащане на дохода от дивидента, но не покъсно от 31 Декември на третата година, следваща календарната година, през която доходът става дължим. Според българското законодателство, България би следвало да предостави право на данъчен кредит (при ставка 5%) за платения в Швейцария данък от 10%, в резултат на което няма да обложи ефективно доходите от дивиденти. Следователно тези доходи би следвало да се облагат само в Швейцария. Моля имайте предвид, че различните срокове за деклариране и плащане на данък в България и Швейцария (и най-вече тримесечното изискване в България) могат да доведат до предварително плащане на данък и в България и в Швейцария по местните законодателства на двете държави, а евентуалното избягване на двойно данъчно облагане да се осъществи по-късно, когато необходимите документи (форми, удостоверения за платен данък) са налични.

Въпросът ми е какво трябва да се направи за да се възстановят тези 25% от данъка върху дивидента
#1 | 09.11.2023, 20:24
Публикации: 592 / 121
Като начало подайте искане за издаване на удостоверение за местно лице в НАП и приложете преведена от заклет преводач Форма 60. Може с ел.подпис, ПИК или на място.
https://nra.bg/wps/portal/nra/mezhdunarodni-deinosti/siddo/udostoverenie-mestno-litse

Форма 60 май я има тук, но е в някакъв странен формат
https://www.estv.admin.ch/estv/en/home/international-fiscal-law/international-by-country/sif/bulgaria.html

Може да погледнете сайта на компанията, чиито са акциите - там би трябвало да са описани стъпките за подаване на искане за възстановяване на удържан данък при източника, както и какви формуляри се попълват и изпращат.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група