Здравейте,
Имам нужда от съдействие дали издадените документи са само това или пропускаме нещо.
Казусът е следният, месец ноември издаваме фактура за 350 тона готова продукция, да кажем за 250 лв. Примерни суми си вписвам.
Фирмата на другият ден ни плаща сума от 140 лв. Изготвяме договор, извозваме само 162,580тона, прекратяват ни договора не желаят останалата част от това което сме фактурирали. Тук имаме една сума която им се връща по сметката.
Сега издаваме кредитно за разликата от 350(фактурирано)-162,580(извозено) тона , за 187.42 лв за съответната сума.
Въпросът ми е, след като не ни е платена цялата сума по издадената фактура във кредитното като се впише 187,42 лв и се умножи по сумата, не следвали че тази сума е дължима от нас, макар че нямаме плащане върху цялата сума ?
Трябва ли да издадем друг документ за това, което реално сме им доставили? В кредитното трябва ли да се маркира вид на плащане? при положение, че ние няма какво да им връщаме от тази сума.
Мисълта ми е пропускаме ли нещо или с тази фактура и това кредитно се закриват документите?
Благодаря на отзовалите се по темата.