Данъчна декларация при ползване на облекчение за деца в пълен размер при работодател

18.12.2023, 23:23 840 3

18.12.2023, 23:23
Публикации: 4 / 0
Здравейте!

И тази година попълних и подадох декларацията за данъчно облекчение за деца при работодателя си. Но за пръв път може да трябва да подам и (информативна) данъчна декларация и ще се радвам на малко помощ. Имам достъп с ПИК и смятам да го направя изцяло през уеб сайта. Изчетох където каквото намерих, но все още не мога да си отговоря на нещо.

Извън работата на трудов договор, нямам други облагаеми доходи за деклариране. В данъчната декларация в портала на НАП имам, обаче, автоматично попълнени наложени платежи (Еконт, Спиди) изцяло за неща втора употреба, които знам, че не се облагат с данък и може дори да не се декларират. По-важното е, че от тази година имам притежавани дялове от европейски ЕТФи (само притежание, без продажби), – те също не се облагат с данък, а дори да се облагаха, нямам продажби, но все пак е добре да бъдат обявени в данъчната декларация.

И тъй като искам да бъда изряден, въпросът ми е: след като няма от какво да си приспадна данък в данъчната декларация, а ползвам данъчното облекчение за деца изцяло през работодател, какво трябва да попълня в приложение 10?

В указанията виждам следното:

Когато конкретно данъчно облекчение е ползвано в пълен размер при работодателя по основното трудово правоотношение, това обстоятелство се отбелязва на предвиденото за целта място и не се попълва съответната част от приложението (Част І, Част ІІ, Част ІІІ, Част ІV, Част VІ или Част VІІ, в зависимост от вида на облекчението, което е ползвано в пълен размер при работодателя). В тези случаи се попълва само в Част ІX от приложението.

Но в Част VI не виждам никъде това „предвидено за целта място“. Пропускам ли нещо?

Също така, в случай, че го намеря, какво се очаква да попълня в трите колони в Част IX на ред 7?

Надявам се някой да може да ми помогне.
Благодаря предварително!
#1 | 19.12.2023, 08:54
Публикации: 588 / 119
Здравейте, според мен в приложение 10, част IV, ред 1 маркирате ползваното данъчно облекчение чрез работодател. В част IX не маркирате нищо. Посочената сума автоматично ще се пренесе на ред 7, колона 3.
В обратния случай, ако не беше ползвано чрез работодател, би трябвало да попълните сумата и в  част IX на ред 7, колона 4 за да се намали годишната данъчна основа.
#2 | 19.12.2023, 10:13
Публикации: 4 / 0
Всъщност забелязах в последствие, че в най-горната част на това Приложение 10 има една таблица със заглавие „Информация за данъчните облекчения, които са ползвани в пълен размер при работодателя“. Явно това е въпросното място, тъй като там може да се постави отметка за всяко отделно облекчение, че е ползвано в пълен размер при работодателя.

След като пробвах да поставя отметката, установих, че в част IX полето в колона 5 автоматично става сиво и недостъпно, така че да не може да се попълни. Остават явно колоните 3 и 4, където би трябвало да се попълни сумата 6000/12000/18000лв (и тя се появява там автоматично, ако се заредят данните подадени към НАП).

Предполагам, че това решава проблема ми, но ако изпускам нещо – кажете. Ако пък всичко е така, както съм описал, ще се радвам някой поне да потвърди с едно „Да“. :)
#3 | 19.12.2023, 10:56
Публикации: 588 / 119
Всъщност забелязах в последствие, че в най-горната част на това Приложение 10 има една таблица със заглавие „Информация за данъчните облекчения, които са ползвани в пълен размер при работодателя“. Явно това е въпросното място, тъй като там може да се постави отметка за всяко отделно облекчение, че е ползвано в пълен размер при работодателя.

На моя монитор клетките за отмятане са трудно забележими и не съм ги видяла. Игнорирайте предишния ми отговор, явно сам сте стигнали до правилния.  :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група