Продажба на бракувана стока/части

28.12.2023, 19:13 279 1

28.12.2023, 19:13
Публикации: 9 / 0
Здравейте,
Става на въпрос за функциониране на ЕТ от преди 5 години, което вече не работи и няма стока на склад и активи.
В процеса на работата му е бракувана стока (стара дефектирала електроника), която не е изхвърлена и сега като си чистя мазето някои части и стари компоненти могат да се продадат чрез обяви за някои лев. Имам също така купувана втора употреба електроника на мен като физическо лице отново от преди 5 години и съответно нямам счетоводни документи за тях.
Въпроса ми е ако тръгна да продавам на старо чрез обяви на това което може да се продаде, приходите как трябва да се отчитат? Фирмата е била по ДДС, но всичко купено е продадено и отчетено и това са дефектирали части. Например могат кабели и ламарини да се предадат за рециклиране.
Знам, че сега куриерите всичко дават на данъчните и при една проверка ще търсят дали съм платил данък на продажбите и какво после трябва да декларирам в данъчната декларация? ДДС трябва ли?
Отново да поясня това са единични бройки от преди 5 години и с това вече не се занимавам и с цел да си изчистя мазето.
Мерси предварително!
#1 | 28.12.2023, 23:02
Публикации: 4400 / 737
Ако продавате по малко, единични и различни неща, за да изглежда на продажба на лични неща, а не продажба "по занятие", може и да мине без данъци. Никой не търси данъци при продажба на личния компютър, например. Но ще се проточи във времето.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група