Над 4000 малки предприятия освободени от външен одит след промени в Закона за счетоводството

Днес в 11:39 2276 0

Днес в 11:39
Публикации: 552 / 225
Администратор на сайта
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за счетоводството, с които съществено се завишават праговете за задължителен финансов одит. Промените са плод на дългогодишните усилия на АИКБ за облекчаване на малкия бизнес. Първоначално предложението бе внесено на второ четене в бюджетната комисия от народния представител Делян Добрев и в последствие гласувано в пленарна зала. Увеличават се критериите, както следва: от 2 млн. на 4 млн. лева балансова стойност на активите, от 4 млн. на 8 млн. за нетни приходи от продажби. Третият критерий - за среден брой служители от 50 души, остава непроменен. Финансовият министър Людмила Петкова посочи, че с гласуваните по-високи прагове за активи и приходи само 2 850 малки фирми ще останат със задължение да дават отчетите си на независим одит. В момента броят им е около 6 800. Така на практика около 4 000 малки предприятия ще бъдат освободени от административната и финансова тежест задължително да наемат външен одитор за своите годишни финансови отчети.

“Почти 10 години бяха нужни на българското Народно събрание, за да изпълни частично препоръките на Директива 2013/34/ЕС на Европейския парламент, която посочва, че годишните финансови отчети на малките предприятия не трябва да бъдат предмет на задължителен одит, за да се избегне значителната административна тежест, която създават”, коментират от AИКБ.

След обнародване на промените в Държавен вестник ще актуализираме Проверката за задължителен одит в КиК Инфо.

Същевременно бяха въведени и по-високи стойности на показателите за балансова стойност на активите и нетни приходи от продажби при категоризиране на предприятията и групите според размера им. Идеята е по-високите прагове да доведат до намаляване на разходите и облекчаване на административната тежест в най-голяма степен за микро- и малките предприятия. Според оценките на финансовото министерство приблизително 3 700 предприятия ще сменят категорията си от малки на микропредприятия до общо 428 330 броя и 350 средни предприятия, които ще сменят категорията си на малки предприятия до общо 22 796 броя, като голяма част от тях ще се възползват от облекчена форма за финансова отчетност. Броят на големите предприятията се очаква да намалее от 739 съгласно действащото в момента законодателство на 594 при прилагане на новите предложения.

След обнародване на промените в Държавен вестник ще актуализираме Проверката за категория предприятие съгласно Закона за счетоводството.

Депутатите приеха и промени, с които предприятията се задължават да включват в доклада за дейността си и отчет за устойчивостта. С приетите поправки бе въведено и задължението най-големите фирми в България да изготвят доклади за устойчивост, или ESG доклади, към своите финансови отчети. Разчетите на Министерство на финансите са, че около 780 български фирми ще бъдат задължени да изготвят отчет за устойчивостта, като тази бройка трябва да бъде достигната поетапно до 2026 г.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група