Пътни пари за командировка

12.09.2024, 13:21 445 6

12.09.2024, 13:21
Публикации: 278 / 51
Колеги, моля за малко разяснения по отношение на командировките.
Командироваме служител да пътува с личния си лек автомобил. Определили сме полагаемите пътни пари за гориво да са в размер на 100 лева. Служителят ни представя фактура за гориво на името на фирмата за 130 лева с вкл. ДДС.
1. Правилно ли е фактурата за гориво да е на името на фирмата, при положение, че лицето ползва негов личен лек автомобил? Включваме ли фактурата в дневниците ни по ДДС или отчитаме само разхода съгласно заповедта за командировка?
2. При положение, че стойността на фактурата надвишава определения размер на пътните пари, как я осчетоводяваме? С цялата стойност или с определените 100 лева.
3. Имаме ли право на ДК - вярно, че автомобилът е лек, но пък разходът е по командировка.

Много ще съм благодарна за насоки.

#1 | 12.09.2024, 13:44
Публикации: 4556 / 769
За ДДС-то не мога да отговоря, но при нас фактурите за гориво и за нощувки са на името на командированото лице. Изплащат му се под формата на командировка.

Вярно е, че в заповедта се изисква да се посочи и цената на горивото и километрите, но това е непреценена мъртва норма, която няма как да се спази - откъде да знаем цената на горивото след ден или седмица?!? Също не може да се каже точно колко ще е дълъг маршрутът, ако има ремонти, примерно. В този смисъл да се поставят ограничения на пътните пари не е много логично. Най-много да се запишат някакви максимални размери.


#2 | 12.09.2024, 13:57
Публикации: 638 / 126
А реалният разход на гориво по командировката колко е?

по въпроса за ДК
https://www.tita.bg/free/taxes/546
#3 | 12.09.2024, 14:35
Публикации: 278 / 51
Благодаря за линка. Нормативно подкрепя моето убеждение, че нямаме право на ДК за гориво.

По отношение на реалния разход се сбъскахме със следния казус.
Командироващата страна определя размер на пътните като равностойността на автобусните билети в двете посоки по дестинацията. Да уточня, че командиробката е в страната.
Командированото лице, обаче, предпочита да ползва личен автомобил.
Страните се договарят да се вземе фактура за гориво до размера на билетите.
Нямам идея как ще вържем сумата с разходната норма на автомобила.

Никога не съм имала проверка по отношение на командировки и не мога и да предполагам какви проблеми бих имала с данъчните или пък с инспекция на труда. Лицето е доволно, не отчитаме твърде голям разход, който да направи впечатление на данъчните...
#4 | 12.09.2024, 15:42
Публикации: 4556 / 769
Кои са "страните" - командироващият и командированият ли?

Какво пише в заповедта за командировка за вида на превозното средство - автобус или ЛА?
Ако пише автобус, а лицето е пътувало с ЛА не бих признал разхода.

Ако пише с ЛА и е с определена сума - бих платил (ако е под формата на командировка) до определената сума. Но ако се отчита като фактура за гориво (като разход на фирмата) - не знам, може частичното плащане да породи проблем по отношение на ДДС-то и засечките с насрещната страна... но пък лицето е платило на доставчика цялата сума по фактурата, вие просто ще му я осребрите до определената в заповедта. Само че в този случай (ако отчитате разход за гориво, а не пътни пари) не плащате "пътни пари" за командировка (които са с ограничението) и вероятно нямате основание да плащате до ограничената сума. Може да има договорки, но ако са устни нямате документално основание?

Връзката с разходната норма на автомобила - разходната норма я знаете от техническата книжка, километрите и цената на горивото ги знаете, сумата ще я изчислите, но ще се ограничите с плащането до посоченото в заповедта, ако решите да го спазвате. Абе, малко бъркотия е станало.
#5 | 12.09.2024, 16:06
Публикации: 278 / 51
Благодаря за насоките. Помогнахте ми доста. Само още един въпрос имам. За да отчета разход за пътни пари по ЗКПО достатъчна ли ми е само заповед за командировка? Тя нали е първичен документ. Ако лицето пътува с автобус, достатъчно ли е да приложи билетите или трябва да има и фактура от превозвача? На името на лицето или на името на фирмата да е фактурата? Аналогично стои и въпроса с горивото за личен автомобил. Как смятате?
#6 | 12.09.2024, 17:04
Публикации: 4556 / 769
За отчитане на разхода - би било добре освен заповедта да има и нещо, доказващо необходимостта и извършването на командировката, но това зависи от конкретиката.
За автобуса - само билетите, на името на пътуващия, ако се пишат имена, е достатъчно.
За горивото с ЛА - ако се отчита като пътни в състава на командировъчните пари за мен е достатъчна касова бележка, за да има документ за цената.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група