Избор на правна форма при авторство

Днес в 16:44 37 0

Днес в 16:44
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
Каква би била най-удачната и щадяща форма за автор на детски дневници, албуми, книжки, игри и календари, който сам ги издава, рекламира (предимно онлайн) и разпространява? Задължена ли съм да се регистрирам като ЕТ/ ЕООД, извършващо онлайн търговия, покупка и препродажба на стоки или като творческа дейност попада в свободните професии? Реално извършвам професионална дейност на свой риск и за своя сметка.
Тъй като бих искала първоначално да стартирам с по-малък ресурс, за да валидирам идеята и не очаквам сериозни приходи от продажби (а и съм трудово заета все още), търся най-щадящият вариант. Ако просто декларирам приходи от продажби чрез Спиди/Еконт мога ли да ползвам фактурите за печат, реклама и др. и с тях да намаля данъка и така да не се налага да регистрирам фирма? Достатъчно ли ще бъде това, за да е всички законово точно? Ако избера да учредя ЕООД, например, то първоначалните разходни документи за Х на брой издадени бройки преди учредяването няма да могат да се ползват. В същото време ако реша след, да кажем, година да разширя дейността си, то вероятно би се се наложило да сменя правната форма?
Предвид всичко това през първите няколко месеца - половин година разходът за осугуровки на управителя и счетоводните услуги бих го свела до минимум. Изчетох доста информация и сякаш открих повече възможности, вместо да се насоча към нещо конкретно. Част от потенциалните конкуренти се регистрират като издателства, например, макар реално да са самоиздаващи се автори, които възлагат печата на други дружества.
Благодаря на всеки, който ще изчете това и ще даде яснота по темата! :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група