Осчетоводяване на доход от Onlyfans

20.12.2024, 02:42 368 3

20.12.2024, 02:42
Публикации: 2 / 0
Здравейте , платформата Onlyfans се намира в Англия , а получавам дохода в България . Дохода е от абонамент и дарения . Какви данъци дължа и дължа ли осигуровки ? В сайта на НАП пише приложение или номер 2 като ЕТ или номер 3 за авторски възнаграждения .
#1 | 20.12.2024, 05:40
Публикации: 184 / 26
  При теб има две действия , които извършваш

Първото:   възнаграждение за създаване на произведението (активен доход) - върху който се дължат осигурителни вноски;

И второто:   възнаграждение за отстъпване на авторски права върху вече създаден обект на авторското право (пасивен доход), върху който не се дължат осигурителни вноски.

Попадаш и тук - съгласно чл. 42 от ЗАПСП при договори за поръчка за създаване на обект на авторско право авторското право принадлежи на автора на произведението, но поръчващият (възложителят) има право да използва произведението без разрешение на автора за целта, за която то е било поръчано, ако не е уговорено друго (чл. 42, ал. 2 от ЗАПСП).

Според мен второто:

възнаграждение за отстъпване на авторски права върху вече създаден обект на авторското право (пасивен доход), върху който не се дължат осигурителни вноски.

Само не съм сигурна , дали не трябва в регистър БУЛСТАТ да се регистрираш като лице,  упражняващо свободна професия.

п.с. Заслужих ли едномесечен абонамент :)
#2 | 20.12.2024, 09:50
Публикации: 5 / 1
И ако платформата удържа комисионна от получения доход, може би регистрация по ДДС по чл.97а.
#3 | 20.12.2024, 11:56
Публикации: 2 / 0
Здравейте , благодаря ви много . Реално от НАП ми правя проверка за 3 години назад като искат да определят как да обложат дохода и искат обяснения от мен . Профила ми в платформата вече не е активен , но имам всичко фактури от платформата . През периода които съм се занимавала с платформата имам изкарани Бакалавър и Магистратура , също така съм работи по договор за един месец . Имам и изкарани курсове и застраховка живот . Реално в договора на платформата пише , че автора на съдържание предостъпва само правото на достъп до неговото съдържание без ексклузивното право на ползване от феновете . Също така , че дава не екслузивен лиценз на платформата тоест той няма договор с платформата , колко и кога да публикува . Реално според мен попада в декларация номер 3 за авторски възнаграждения защото за номер 2 трябва автора да е търговец тоест по закон да купува нещо с цел да го преподава . А единственото нещо което може да побликувам е платформата са лични снимки и видео материал . Лицето се води безработно в периода на занимаване с платформата , реално не е самоосигуряващо  се . Тук това което четох от статии е , че се води авторско и легализационни възнаграждение и единствения начин да е друго трябва за 12 месеца лицето да е направило над 100000 лв оборот .
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група