Здравейте!
Потърсих из форума, но намерих тема от 2021 и не успявам да се ориентирам добре.
Имам експертно решение от ТЕЛК от 19.12.24 г. за 50% инвалидност. Подадох документи в НОИ на 20.12., откъдето ми обявиха срок от два месеца за първо решение (края на февруари 2025 г., с което ще ми отпуснат минимална пенсия от 493 лв.) и след това щяло да има ново решение, неясно след колко време, в което ще ме информират колко ще е реално отпуснатата пенсия. Предвид дългият срок се опитах да намеря някакъв калкулатор, в който да въведа данните, които имам и да получа прогнозна стойност.
Намерих нещо като калкулатор в сайта на НОИ, но той е за изчисляване на прогнозна пенсия, която подозирам е пенсията за възраст, а не за инвалидност.
"Пенсията е изчислена към 01.11.2024 г. при следните параметри:
- 12 месечен период до месеца, за който е обявен средният осигурителен доход от НОИ: 01.11.2023 - 31.10.2024 г.
- Среден осигурителен доход за страната за посочения период : 1623.32 лв.
- Общ осигурителен/ трудов стаж, превърнат към трета категория труд: 20 години 8 месеца
- Проценти осигурителен стаж за определяне размера на пенсията, съгласно чл. 70, ал. 1 КСО: 20г. 8м. * 1.35% = 27.90%
Размери, изчислени по реда на чл. 70, ал. 8 и 9 КСО с осигурителен доход за времето 01.03.2001 - 31.10.2024 г.
Прогнозен индивидуален коефициент с намаление за месеците с осигуряване в УнПФ: 1.9750
Прогнозна пенсия с намаление за месеците с осигуряване в УнПФ: 894.49 лв.
Прогнозен индивидуален коефициент в пълен размер от фонд 'Пенсии' на ДОО: 2.5023
Прогнозна пенсия в пълен размер от фонд 'Пенсии' на ДОО: 1133.31 лв."
На база на горното може ли някой да ме насочи, има ли някъде в интернет калкулатор за изчисление на прогнозна пенсия за инвалидност или такъв просто няма създаден?
Другото, което не ми е ясно, как оставащите близо 21 години до пенсиониране за достигната възраст, оказват влияние? Къде и как се добавя това 21*0,5 (за 50% ТЕЛК)?
Ясно е, че НОИ имат последната дума, но предвид, че ще чакам минимум 2 месеца, ми се иска да съм предварително и психически подготвен какво да очаквам :-)
Предварително благодаря!