2025: Въпроси за болнични

01.09.2025, 20:06 11947 71

#60 | 01.09.2025, 20:06
Публикации: 10435 / 1842
И аз смятам, че трябва болничен, но без право на обезщетение.
Защо без право на обезщетение? Няма ли 6 месеца осиг.стаж с ОЗМ?
На мястото на работника/служителя ще поискам писмено оформен отказ за издаване на болничен с посочени мотиви. И след това ще обжалвам.
#61 | 03.10.2025, 10:15
Публикации: 9 / 0
Здравейте! При допусната грешка в т.4 на приложение 9 "Лицето е осигурено с код за вид осигурен съгласно декларация - образец1....."вместо с код 8 е подаден болничния с код 1, как трябва да се направи корекцията? С код корекция или с код заличававне?
#62 | 03.10.2025, 10:19
Публикации: 838 / 118
корекция
#63 | 03.10.2025, 11:00
корекция
Много благодаря! За първи път ми се случва и не бях сигурна.
#64 | Днес в 14:36
Публикации: 5 / 0
Здравейте. Имам въпрос на който не мога да намеря отговора и бих се радвала за малко помощ. Та бременна съм в 4месец и съм на фиктивен трудов договор. Искам да си пусна болничен и въпроса ми е по време на болничните и после на майчинството какви удръжки трябва да се плащат от двете страни? По ТД съм на 1648лв бруто. Много ще съм благодарна на отговор
#65 | Днес в 14:46
За първите два дни от болничния - като за отработените дни, за останалите дни и за майчинството - само за сметка на работодателя 4,8% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите лица, който до края на 2025 е 1077 лв. За 2026 -какъвто приемат

ПП. Дано сте "поработила" месец-два по този трудов договор преди да излезете в болничен. При по-кратка "работа" може да предизвикате проверки от НОИ, дори да се стигне до отказ за плащане
#66 | Днес в 14:53
Извинявам се, но не ми стана много ясно. Тоест сега ако излезна в болничен ще трябва ли да се плащат всички удръжки или само здравните както и когато ще съм в майчинство.?
#67 | Днес в 15:03
Извинявам се, но не ми стана много ясно. Тоест сега ако излезна в болничен ще трябва  да се плащат всички удръжки 4.8 % ,не се ли плащат само здравните ,както и когато ще съм в майчинство.?Някъде бях чела че се плащат само здравни когато си в болничен поради бременност.
П.п.Договора ми е от вчера активен..🙂
#68 | Днес в 15:21
Само за първите два дни се плащат всички осигуровки. За останалите дни, през които плаща НОИ, работодателят внася само 4,8% от 1077 лв (51, 70 лв) на месец. Това са именно здравни осигуровки

Щом договорът е от вчера, по-добре не излизайте в болничен поне известно време. Да кажем месец, месец и нещо. Иначе вероятността за проверка от страна на НОИ е мнооого голяма. Ще се стигне да забавяне на плащанията, а може би и до отказ.
#69 | Днес в 15:23
Разбрах.  :smile1: Много ви благодаря
#70 | Днес в 15:49

А в случея ми дадоха тази декларация ,която за първи път подписвам такава тя за какво е точно?
#71 | Днес в 17:39
 Отбелязвате в т.1 СЪМ ли зачертавате НЕ СЪМ.

От кой момент бременната служителка се ползва със закрилата по КТ?

Всички специални права на бременната служителка възникват от момента, в който същата удостовери пред работодателя с надлежден медицински документ бременността си (чл. 313а от КТ). Такъв документ може да бъде амбулаторен лист, медицинско удостоверение или друг, но задължително издаден от компетентен здравен орган. На практика това означава, че устното уведомяване не е достатъчно, за да възникне специалната закрила по КТ.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група