Колеги, моля за становището ви по следния казус. Управител на ЕООД получава обаждане от НОИ и съответно ме моли да съдействам. Та обаждането е с искане да се занесат ведомости от 11.2029 до 01.2026, защото има нередности по Д1. В разговор с инспектор разбирам, че нередностите са, че 2020 г собственикът, осигуряван по ДУК в ЕООД-то (това е извън мой период) е бил неплатен отпуск. По време на Ковид има 5-6 месеца неплатен отпуск и фирмата не е работила. Ясно е, че това е било недопустимо и не е следвало да е така. Не анализирам защо е забъркана тази боза. Друг ми е въпросът.
Обаждането е по повод, че собственикът към днешна дата е с ТЕЛК и е подал документи за пенсия. По телефона разбрах, че от отдел пенсии (или както се води там) са казали на инспектора, която позвъни да провери периода 11.2019-01.2026, като се визират тези нередности с неплатения отпуск по ДУК. Искат да се занесат ведомости на хартия и копие от ДУК. Няма срок. Като се занесат на място “ще направим протокол и и дадем предписание за корекции”. Подготвих всичко, защото реших, че на въпросният човек няма да му отпуснат инвалидната пенсия докато не се направят всички нужни корекции. Вчера, обаче той ми казва, че му е преведена пенсия, а даже няма издадено разпореждане, никой нито го е викал в НОИ, нито са му върнали трудова книжка, нищо….
Та въпросът ми е- за 2020г. не е ли изтекла давност за Д1 в края на 2025г? Ако сега занеса всичко, така да кажа доброволно, тъй като няма изпратено писмено или по имейл искане за проверка, подпише се протокол и се издаде предписание за корекции, тези осигуровки за месеците неправомерно ползван неплатен отпуск в 2010 дължими ли са? Фирмата не работи активно към момента, няма персонал и собственика не желае да плаща, каквото и да е. Та се чудя какво да правя. А и това че са му превели пенсията

Мислех, че докато не се направят корекциите, ще я стопират.
Някой с повече опит дали може да сподели мнение, моля.