ОКД 5 за Сдружение

Днес в 08:50 124 5

Днес в 08:50
Публикации: 13 / 0
Здравейте,
Сдружение ще започва дейност. Управител е лице, което се осигурява по ДУК на максималния доход в други дружества. Въпроса ми е трябва ли да подавам ОКД 5 за стратиране на дейност?
Като отворя самата деккларация в НАП няма опция "осигурявам се в сдружение" и това ме навява на мисълта, че мобе би не трябва, но моля и за мненията по-компетентни.

Благодаря
#1 | Днес в 09:13
Публикации: 9920 / 1719
Ако попада във  "физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества",  значи подлежи на самоосигуряване.
Не пишете дали сдружението е между ФЛ или между ЮЛ, както и управителя на какво основание ще управлява
#2 | Днес в 09:37
Благодаря за бързия отговор!

Сдружението е между ФЛ. С управителя няма сключен никакъв вид договор, избран е от Общото събрание. Засега няма да получава и възнаграждение. От определенията, които четох за "неперсонифицирани дружества" си мисля, че подада там и ще трябва да се пусне ОКД 5
#3 | Днес в 09:56
Публикации: 12364 / 2335
ОКД е Декларация за регистрация на самоосигуряващо лице. В случая не става въпрос за такова.
#4 | Днес в 10:11
Публикации: 12364 / 2335
Да се допълня във връзка с поста и на ХХХХХ :
Не става ясно управителят дали е външно лице за дружеството или член на същото - питащата да изясни за себе си този момент и тогава и преценката дали е СОЛ или не.
#5 | Днес в 10:19
Управителят е член на сдружението
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група